Vrees jij dat je de kerstboodschappen niet in huis krijgt vanwege mogelijke boerenprotesten 👨🌾👩🌾🎤? Ik maak me in ieder geval niet druk. Tegelijker tijd denk ik aan het ‘wat als’. Er wordt gezegd dat men ons wil laten zien wat er gebeurt als de voedseltoevoer wordt afgesloten. Nederland 🇳🇱 is de tweede landbouwexporteur ter wereld. Na de Verenigde Staten […]
Ik was 17 toen ik samen met drie vrienden besloot mijn profielwerkstuk voor VWO te schrijven over oesterzwammen. We zetten een projectplan op om een oesterzwammenkwekerij op te zetten in Ghana. In de bijkeuken van onze ouderlijke huizen gingen we zelf aan de slag met zakken substraat waarop we de zwammen kweekten. Uiteindelijk raakten we […]
Het thema van de blog van deze week is lokaal. Waarom? Omdat we een belangrijke wijziging in de website hebben doorgevoerd. Daarover meer in deze blog! Wat is lokaal? Het is waarschijnlijk de vraag waar wij als oprichters de meeste discussie over gehad hebben. We heten De Streekboer en brengen lokale producten rechtstreeks van de […]
Deze week een kort verhaal, waarom leg ik zo uit. Als eerste moet ik echter mijn verbazing van de week met jullie delen! Op de donderdagochtend heb ik ook mijn standaard ochtendrondje om producten van boeren op te halen. Zo ook het brood van Bakkerij van Esch 🍞🍞. Aangekomen met mijn busje stond er ineens […]
In het dagelijks leven is Aletta patholoog. Tijdens haar studie geneeskunde en in haar dagelijkse werkzaamheden komt ze veel voedsel-gerelateerde ziektes tegen. Telkens weer wekt het haar verbazing hoe vaak er de nadruk wordt gelegd op symptoombestrijding van ziektes in plaats van de preventie daarvan. Dit is voor Aletta de drijfveer om – in de […]
Brood: mijn boegbeeld van voedseltransitie Ik moet jullie bekennen: vrij lang heb ik brood uit de supermarkt gegeten. Toen we De Streekboer net hadden opgericht, stapte ik al snel over op het kopen van groente en vlees bij mijn eigen bedrijf. Ook zuivel volgde maar het brood bleef achter. Brood was relatief gezien duur. Een […]
In het dagelijks leven is Aletta patholoog. Tijdens haar studie geneeskunde en in haar dagelijkse werkzaamheden komt ze veel voedsel-gerelateerde ziektes tegen. Telkens weer wekt het haar verbazing hoe vaak er de nadruk wordt gelegd op symptoombestrijding van ziektes in plaats van de preventie daarvan. Dit is voor Aletta de drijfveer om – in de […]
In het dagelijks leven is Aletta patholoog. Tijdens haar studie geneeskunde en in haar dagelijkse werkzaamheden komt ze veel voedsel-gerelateerde ziektes tegen. Telkens weer wekt het haar verbazing hoe vaak er de nadruk wordt gelegd op symptoombestrijding van ziektes in plaats van de preventie daarvan. Dit is voor Aletta de drijfveer om – in de […]
Vorige week heeft Jaap Frerichs van Varkens van de Kempenaer uitgelegd waarom hij bewust niet voor bio-certificering kiest. Voordat we duiken in de verschillen en de reden om wel of niet biologisch groenten 🥦🍅🍆 te telen, laten we Bertha en Douwe van Kelstein aan het woord. Zij hebben een biologische veehouderij. Waarom hebben ze hiervoor gekozen? Ik ben benieuwd! […]
Wie dacht dat je voor het maken van erwten perse spliterwten nodig hebt, heeft het mis! Door (lokale) Dick Trom erwten te gebruiken behoud je de smaak nog veel beter! Immers: hoe minder bewerkt, hoe beter de smaken en voedingsstoffen behouden blijven! Je kunt ze hier vinden. In het dagelijks leven is Aletta patholoog. Tijdens […]