Corona domineert de wereld van vandaag de dag. Monique legt in haar brief aan mij haarfijn uit waarom het hopelijk – naast alle ellende die het teweeg brengt – ook iets positiefs teweeg brengt. Laten we juist in deze dagen ook vooral naar elkaar omkijken. Voor wie er twijfels over had: De Streekboer blijft doorleveren. We kunnen door blijven leveren omdat we alleen maar producten van lokale boeren hebben en ons systeem zo in elkaar zit dat er weinig contactmomenten zijn. Meer weten? Lees dan vooral deze post.

Wij blijven dus leveren, daar geen zorgen over. Wel maak ik me zorgen over de mensen in quarantaine. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat ook zij toegang behouden tot gezonde voeding die ze zeer goed kunnen gebruiken. Wij zullen ons hier in ieder geval voor inzetten en komen er deze week op terug. Wat kun je zelf alvast doen?

  1. Neem bijvoorbeeld een groentepakket mee voor familie, vrienden of kennissen in quarantaine
  2. Ben je zelf aan huis gebonden maar wil je wel gezonde, verse Streekboer boodschappen bestellen? Laat het ons weten! Gelieve alleen via de mail i.v.m. de drukte.
  3. Ben je juist nog wel mobiel en wil je graag je steentje bijdragen door bijvoorbeeld boodschappen aan huis te bezorgen? Laat het ons weten als je tussen donderdag en zaterdag tijd hebt en beschikt over een auto! Gelieve alleen via de mail i.v.m. de drukte.

We houden jullie via de mail en via de sociale media op de hoogte van onze acties!

De tweewekelijkse brief van Monique aan mij

Lieve Sandra,

Ja, het is ongelooflijk hoe de regels de verandering naar een gezond en eerlijk voedselsysteem soms in de weg zitten! Geen subsidie krijgen omdat je geen weiland meer hebt, omdat het al natuurgebied geworden is. Het is eigenlijk totale waanzin…

Deze hele periode lijkt totaal waanzinnig trouwens. Ik zal je vertellen dat het maar niet wilde lukken om een brief aan je te sturen die een beetje hout sneed. De thema’s die er voor ons toe doen buitelen over elkaar heen; lokale economie, gezondheid en duurzaamheid… Alles lijkt door het virus dat over de wereld zwerft bij elkaar te komen… En wat ik in de ochtend schreef leek in de middag al weer achterhaald…

Want zouden wij er als bedrijven een slaatje uit kunnen slaan? Echt serieus, een passant vroeg dat met een nogal cynische ondertoon. Als we niks meer kunnen vervoeren over de wereld, kunnen jullie dan niet lekker veel verkopen? Het is een vraag die ons schaamteloos gesteld wordt in de winkel. Buiten het feit dat dat sowieso niet in onze en jullie aard zit om ergens een slaatje uit te slaan, zou het antwoord ook nog eens NEE zijn.

Lege Schappen Omdat We Telen Voor De Export Eet Daarom Meer Lokaal

Want we hebben bij lange na niet genoeg (verse) voorraad om de hele Friese bevolking te voeden als de logistieke systemen helemaal plat komen te liggen. En dat komt niet omdat het einde winterseizoen is. Nee dat komt omdat bijna alles wat hier geteeld wordt, bestemd is voor de export. Want van de kleinschalige jonge boeren leren we steeds meer dat er wel degelijk heel veel diversiteit te telen is die we tot diep in de winter kunnen oogsten of bewaren.

Maar het huidige landbouwsysteem is geënt op monocultuur, dus lekker veel van hetzelfde. Makkelijk voor de export, haast letterlijk dodelijk voor het ecosysteem… Hoeveel mensen weten dat?

Onze eigen spruiten exporteren we om vervolgens elders spruitjes vandaan te halen; iets met geld en economische belangen. Ik zal nooit kunnen snappen dat economische groei boven ecologisch evenwicht kan gaan. Maar ja… Daarom doen wij ook wat wij doen en zijn we geen aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven denk ik. 😉

En toch, ik zie een voordeel aan de situatie die ontstaat. Natuurlijk is het niet leuk en kan het ook heel ernstig zijn voor sommige individuele gevallen. Wat we er als samenleving van kunnen leren kan wel eens onvoorstelbaar waardevol zijn. De globalisering heeft naast enkele voordelen voor een economie die alsmaar lijkt te willen blijven groeien, vooral ook heel veel nadelen. Druk op de aardbol door de productie van bewerkt voedsel dat ook nog eens onze gezondheid ondermijnt en bovendien de lokale economie in gevaar brengt. En al die dingen worden ons in deze tijd zeer pijnlijk nog duidelijker dan dat ze dat hiervoor al waren.

Dus mochten we ook hier in het noorden ook in quarantaine moeten, maak dan gebruik van de extra tijd die je krijgt om eens wat te studeren op hoe we de wereldorde door onszelf als samenleving heel vlot een nieuw gezonder evenwicht kunnen geven. Het kan volgens ons wel eens verrassend snel de goede kant op gaan door dit onfortuinlijke virus.

Als we door de verplichte rust die we wellicht allemaal moeten nemen ons gaan realiseren dat we het anders kunnen gaan aanpakken, zou iedereen na deze gekke en lastige weken het ook wel eens heel anders kúnnen gaan aanpakken.

Meer tijd voor elkaar, lokaal en seizoensgebonden eten en daar echt van te genieten heeft zo ongelofelijk veel voordelen, het kan haast niet anders dan dat veel meer mensen deze nieuwe ontspannen way of life gaan omarmen als we dit virus te boven zijn gekomen.

Ondertussen hopen wij vurig dat voor wie het niet als een licht griepje verloopt de zorg goed zal zijn en wensen wij iedereen alle gezondheid en veerkracht toe!

Liefs, Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop