Twee zoveel bestellingen in vergelijking met twee weken terug, ruim 700 voedseldozen konden daar nog eens bij op worden geteld, Omroep Leo, Dagblad van het Noorden, Omrop Fryslan, Trouw en EenVandaag over de vloer en, niet te vergeten, tientallen vrijwiligers die ons deze week geholpen hebben. Toen ik vrijdagochtend de inpakloods inliep en de honderden lokale voedseldozen zag, werd ik er wel een beetje emotioneel van. Wat fijn dat we dit samen kunnen doen!

Ook voor de komende weken geldt weer: wat er ook gebeurt, wij gaan door met leveren. Juist nu heeft iedereen behoefte aan gezond en goed voedsel dat op een verantwoorde manier geleverd wordt. Mochten de omstandigheden in Nederland veranderen n.a.v. de aangekondigde persconferentie op dinsdagavond, dat laten we jullie weten hoe we daar op inspelen. Sowieso blijven we leveren!

Afgelopen week hebben we voedseldozen thuisbezorgd. Wat veel gave reacties hebben we hierop gekregen. Om het voor onszelf behapbaar te houden, bieden we voor aankomende week bieden we een volledig biologische groentetas aan die we thuisbezorgen. De komende weken zullen wellicht ook weer andere dozen en pakketten volgen. We houden jullie daarvan op de hoogte via Facebook en onze website.


Whatsapp Image At ..
De tweewekelijkse brief van Monique aan mij:

Lieve Sandra,

Toen we bedachten dat we elkaar gingen schrijven dachten we aan iets eenvoudigs. Om en om een leverancier in het zonnetjes zetten bijvoorbeeld. Of een grappig verhaal delen of zo. Maar we dachten ook dat we vooral heel diep zouden moeten nadenken wat we nu wekelijks voor nieuwswaardig konden verzinnen…

En echt helemaal niets blijkt minder waar te zijn. We worden tot de max gevraagd om de dingen die nu nodig zijn vorm te geven. Jullie leveren daarin een prachtig kunststukje met de Voedseldoos!

Tof dat dat zo lukt en tof ook dat mensen vragen of ze ook donaties kunnen doen zodat we dozen richting de voedselbank kunnen brengen! Hier in de winkel doen we dat in de vorm van kleine pakketjes ook al. Echt heel gaaf dat mensen iets extra willen geven zodat wij ook kunnen blijven geven wat er nodig is!

Maar de uitdagingen vliegen ons links en rechts om de oren hè? Voedsel redden dat voor de horeca bedoeld was, maar dan wel dat voedsel dat geproduceerd is binnen de ecologische grenzen die wij altijd al zo belangrijk vonden en vinden.

Er is veel meer op de markt nu, maar houden juist nu onze koers! Iets om heel trots op te zijn! Daarom helpen we elkaar nu ook zo graag denk ik.

Ik had er afgelopen week echt een paar keer slecht van geslapen. Gewoon omdat er nu ook zo aan ons getrokken wordt om ook anderen te helpen waar we normaal niet mee zouden samenwerken…

Op een ochtend nam Ronny van mij een ongefilterd filmpje op.

Met mijn haren alle kanten nog op en de koffie nog niet goed ingewerkt probeerde ik mijn punt te maken.

Ik krijg nu al verzoeken om dat vaker op deze perfecte imperfecte manier te doen.

Ik zal er eens over denken. 😉
Whatsapp Image At .. ()
Wat jij en ik natuurlijk allang wisten was dat we als eenlingen in het oude kapitalistische systeem het verschil niet kunnen maken om tot een eerlijker en gezonder voedselsysteem te komen. Dat lukt slechts door je eigenheid te behouden en slim en krachtig samen te werken. iets met synergie, precies zoals al in de natuur verschillende planten elkaar versterken. Zo ontstaat een krachtig netwerk dat wel degelijk verschil weet te maken. Nou en dat wordt in deze bizarre weken wel kraakhelder.

Net zoals de lucht letterlijk kraakhelder wordt trouwens nu er zo weinig vliegverkeer is… Onwillekeurig denk ik toch dat het dus niet alleen aan de boeren kan liggen… Dat gedoetje met Co2 aan de ene kant en stikstof aan de andere kant enzo… Nu wij ons als samenleving koest houden lijkt het milieu opgelucht adem te halen en in rap tempo te herstellen…

Maar te weinig tijd om daar nu helemaal in te duiken hoor. Het zal wel weer complexer liggen, economisch en politiek gezien… Maar mijn boerenverstand zegt dat we de kans die zich nu voordoet om de economie echt wezenlijk circulair te herstarten niet moeten laten liggen! Maar eerst de dingen die echt nu moeten!

Want een veel praktischer probleem is dat we hier en daar toch echt te weinig hebben voor de extra vraag die er nu komt. De kippen van Bioboer Pieter krijgen er schrale billetjes van zegt ie. Nou ja, niet echt hoor, zegt ie er nuchter, als altijd schouderophalend, achteraan. ‘Want de kippen worden er natuurlijk niet anders van. Die leggen gewoon zoals ze altijd al doen. Niet meer, niet minder.’

Alleen merken ze daar bijvoorbeeld ook dat er veel meer naar de lokale markt gaat. En dat is op zichzelf heel erg goed nieuws! Hoe meer we lokaal kunnen afzetten hoe beter het immers is natuurlijk. Dan kan de lokale productie voor de lokale markt alleen maar groeien en de prijs uitbalanceren en dat is in onze ogen de bedoeling. Maar daar is wel tijd voor nodig en die ontbreekt nu…

Want wij zeggen wel altijd dat wat wij willen; voor elk gezin duurzaam geteeld lokaal voedsel voor handen, dat dat nu vandaag de dag helemaal niet lukt. We zijn een exportland. We houden niet zoveel zelf hier, en telen ook veel te weinig diversiteit om elke mond hoogwaardig te kunnen voeden…

Tot nu toe werden we dan een beetje meewarig aangekeken. Het was de ver van mijn bed show. De schappen liggen immers altijd overvol toch??? En dat klopt ook, maar niet met onze eigen oogsten. Want die bieden die diversiteit, die je in een gemiddeld supermarktschap vindt,  helemaal niet.

Echt iets om ons massaal over achter de oren te krabben.

We hebben vooral heel veel aardappel, uien en suikerbieten, maar waar zijn de grote hoeveelheden vergeten groenten; Meiraap, rammenas, schorseneren, regenboog worteltjes en bietjes in verschillende kleuren. Maar ook Aardperen, pastinaken, winterpostelein en ga zo maar door. Wij kennen de enkele telers daarvan wel. Maar hoe zorgen we ervoor dat die telers er in een mega veelvoud komen zodat het mainstream kan worden in de komende jaren om die rijkdom aan natuurlijke diversiteit in de boodschappenmandjes terug te vinden?

Want hoewel we met elkaar heel veel meer gezinnen bereiken, bereiken we nog bij lange na niet elk gezin in Noord Nederland. Dus er is enorm veel werk aan de winkel!

We vallen wat in herhalingen want ik schreef het vorige keer ook al geloof ik. Maar het is zo belangrijk, en de dagelijkse ontwikkelingen sterken ons in die gedachten. dat we hierna een echte circulaire economie op mogen bouwen…

Maar eerst gaan we gaan nog een hele zware tijd tegemoet. Een hele zware én verdrietige tijd. We gaan nog veel mensen zien lijden en we staan er straks machteloos naast. We gaan ook nog veel mensen verliezen… Er gaan schrijnende hartverscheurende onmogelijk keuzes gemaakt moeten worden door de mensen in de zorg. Schoonmakers, verplegers en artsen, samen met alle tussenliggende disciplines moeten dingen doen die ze hun leven lang niet meer gaan vergeten. Wie had er ook al weer ooit bedacht dat marktwerking in de zorg een goed idee was…??? Dat was, vrees ik, bedacht door mensen die dachten dat we onaantastbaar zouden zijn en dat wij mensen alles in de macht hadden en dat we wel konden bezuinigen in de zorg. De pest, de tyfus en weet ik wat voor andere Middeleeuwse dodelijke plagen, zouden ons toch nooit meer kunnen raken… Wij hebben toch alles onder controle met onze als maar groeiende economie en als maar groeiende kennis…???

Maar we hebben helemaal niks onder controle joh, nooit gehad ook trouwens. Alle wetenschappelijke kennis ten spijt. Het is minder dan het topje van de ijsberg van wat er te snappen is van de intelligentie van de ecologie, van moeder natuur. We zijn een nederig schakeltje in het hele grote geheel. Het is hoog tijd om ons zo ook weer te gaan gedragen.

En wij zijn daar nu met onze vereende krachten en de groeiden groep klanten heel goed mee bezig. De economie mag dan in recessie gaan, de ecologie bloeit op zoals het bedoeld is. En volgens mij leven we een stuk prettiger in dit laatst genoemde evenwicht dan met centen op de bank of verdampt in niet duurzame beleggingen, zonder eten meer op tafel en angst voor ziekten. 😉

Wij weten wel waarvoor wij kiezen!

Lieve Sandra, blijf gezond samen met jouw gezin en met jouw collega’s en tot snel weer!

Liefs Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

2 reacties op “Wij gaan door, juist nu

 1. Erika0513 zegt:

  De voedselbox was een verrassing ,wisten vooraf niet wat er in zat.
  Maar wat een geweldige box , zoveel heerlijke producten.
  Wij zijn met 2 personen en eten heel weinig, denk dat wij hier wel 8 x van kunnen eten.
  Weet zeker dat we weer bestellen, maar slaan wel een week over.
  Als er weer andere tijden komen , ga ik deze producten ook proberen te kopen.
  Wens jullie veel sterkte , succes en blijf gezond.

Geef een reactie

whatsapp knop