Lieve Sandra,

Ja hoe leuk hè? Dat we elkaar zo met diensten kunnen helpen. Wij onze voorraad zonder extra voedselkilometers in de winkel en jullie extra helpende handen zonder extra kosten.

Dit is echt dé manier om samen vooruit te komen!

En tja, de echte prijs van ons voedsel… Het is en blijft een veel besproken, zelfs soms beladen, onderwerp. Wel logisch omdat we gewend zijn geraakt aan de prijs die we voor het ultra-bewerkte voedsel in de supermarkten betalen. Dat die eigenlijk veel en veel te laag is en soms mensonterend wordt geproduceerd, wordt ons weer pijnlijk duidelijk gemaakt als je een serie als ‘Gefileerd‘ kijkt op NPO3.

Ik sprak net nog een meneer die kaas kocht. De rauwmelkse kaas die bewust kleinschalig wordt gemaakt en uit principe niet wordt geëxporteerd. Dat past heel goed bij onze visie. We zijn echt niet 100% tegen exporteren van voeding. Wij denken wel vanuit een ander perspectief. Wij geloven er echt in dat er een zachte revolutie kan plaatsvinden als stap voor stap steeds meer boeren over de hele wereld de gelegenheid krijgen eerst voor eigen bevolking te produceren. De overproductie kan dan eerlijk verhandeld worden zodat je toch van unieke producten die alleen op bepaalde plaatsen groeien, op bescheiden schaal, kunt genieten.

En je gaat er dan ook echt van genieten en niet argeloos een banaantje weg kauwen zonder eigenlijk door te hebben dat het een wonder mag heten dat wij die hier kunnen eten…

Maar goed, ik wil ook niet met de vinger wijzen… Dat doe je al zo snel hè? Ik voel me ook wel eens een strenge juf hoor. En dat is niet de energie waarin je mensen wilt laten kennismaken met de in onze ogen verrukkelijke manier van eten. Het is echt een te gekke way of life om weer terug naar de basis te gaan. Niet spartaans maar de luxe van de eenvoud omarmen. Zoiets dus. Wij genieten daar heel erg van!

Hahaha, ik word er steeds filosofisch van. Maar ondertussen moet er ook gewerkt worden. Soms ontstaat er bij ons in de winkel echt een rij omdat de gesprekken die we hebben aan de kassa echt zo intens mooi zijn dat ze stomweg niet afgebroken kunnen worden. Wachtende klanten zeggen soms iets van; ‘geeft niks hoor, ik laat me inspireren door jullie gesprek. Ik heb het wel druk net zoals iedereen maar dit is de extra voeding die ik ook zo nodig heb. Dus dankjewel dat ik mee kan luisteren.’

Dan weten wij weer waar we het allemaal voor doen!

Enne wie haast heeft bij ons in de winkel zien we ook graag hoor. Die laten we gewoon even voor gaan. Zo doen we niemand tekort tijdens het slow-shoppen. 😉

Maar dit fenomeen is dus wel precies waarom wij die challenge zijn gestart. In maart dagen wij iedereen uit om alle inkopen te doen bij lokale ondernemers. Niet omdat het perse moet lukken hoor, maar gewoon om mensen te laten ervaren hoe de rijkdom die we met elkaar delen zeker niet alleen in geld is uit te drukken. De lokale economie verdient een steuntje in de rug. En dat je daarmee dan ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu door veel meer lokaal te kopen, dat lijkt ons toch zeker de moeite waard om het eens te gaan ervaren. Wie meedoet kan zijn grappige, ontroerende, hilarische verhalen met ons delen via info@jouwdagelijksekost.nl of via onze Social media. Het meest pakkende verhaal wordt beloond met een goodiebag gevuld door lokale ondernemers.

Als het om duurzame voeding gaat geven wij je alvast drie jokers die je onbeperkt mag inzetten:
Koop (eens) online bij de StreekboerBioweb (en/of binnenkort Hofweb) of koop op de markt. En in het laatste geval dan natuurlijk het liefst bij de biologische kramen.

De eerste bijzondere samenwerkingen hebben overigens al plaats gevonden. Want hoe grappig is het dat er een vraag over de herkomst van kaas wordt gesteld bij de kaasboer in de straat die hij zelf niet kon beantwoorden en dat een klant dan door hem naar ons wordt gestuurd om later bij hem terug te keren om alsnog dat stuk kaas te kopen.

Deel je ook je ervaringen?! Wij gaan dat in elk geval ook doen.

Wil je alvast wat extra inspiratie? Lees dan hier het blog van vorige week.

Ik ben zo benieuwd of er veel mensen mee gaan doen? Wij horen in de winkel een boel enthousiastelingen in elk geval. Wordt vervolgd dus! oh, ja, ons winkelgebied is tot Circulair kwartier gebombardeerd. Vandaar dat we het zo noemen. Maar woon of werk je nu elders? Laat je dan zeker niet tegenhouden en ga dit in je eigen omgeving ook zeker doen en deel je verhalen gewoon met ons. Want hoe meer zielen hoe meer vreugd, dat telt zeker voor dit soort acties!

Liefs Monique
Oprichter Jouw Dagelijkse Kost

circulairkwartier

Geef een reactie

whatsapp knop