Brood: mijn boegbeeld van voedseltransitie

Ik moet jullie bekennen: vrij lang heb ik brood uit de supermarkt gegeten. Toen we De Streekboer net hadden opgericht, stapte ik al snel over op het kopen van groente en vlees bij mijn eigen bedrijf. Ook zuivel volgde maar het brood bleef achter. Brood was relatief gezien duur. Een brood kostte al snel drie euro en was soms nog minder groot dan een brood uit de supermarkt. Hoe moest ik dat, met een kleine portemonnee, betalen?

Bdbbcaec

Toch ging ik overstag

In de jaren die volgden legde mede-oprichter Janco mij meerdere keren uit dat brood in de supermarkt vrijwel geen voedingswaarde heeft. Het meel komt van zwaar doorveredelde granen. Bovendien zijn broden vaak niet van meel maar van bloem gemaakt. Dit houdt in dat vrijwel alle voor ons lichaam belangrijke mineralen en sporenelementen zoals calcium, chroom, magnesium en ijzer uit het product zijn verdwenen. Ondanks de verhalen van Janco, ging ik bijna twee jaar Streekboer nog steeds niet overstag. Iets – de prijs en toch nog net niet voldoende kennis?? – hield me tegen.

En toen werd precies twee jaar na de oprichting van De Streekboer mijn zoon geboren. Ik werd moeder. Streekboerin Nynke van Oer de Wiel gaf me het boek ‘Eten volgens de Kleintjesmethode’ te leen zodat ik kon kijken of dit de manier was waarop ik voedsel bij mijn eigen kind wilde introduceren. En toen ging ik overstag. Het gewicht van een baby verdrievoudigd zich in het eerste levensjaar. De cellen van een kind; de armen, de benen, de hersenen alles wordt opgebouwd uit wat het aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Hier wil je niet op bezuinigen 💰.

En toen keek ik op het etiket van het supermarktbrood

Ik wilde mijn kind het eerste levensjaar nog geen geraffineerde suikers en smaakversterkers en vooral wel voldoende mineralen, zoals calcium, die het nodig heeft om te groeien geven. En wat gaf ik het? Gebrande suiker, natuurlijk aroma (lees: smaakversterkers) en doorveredelde tarwebloem. En dat soms wel twee keer op en een dag. Dit moest anders.

Wat dan wel?

AebcdcIk ging Streekboer brood kopen. In eerste instantie gewoon de broden met gist om wat te wennen aan de smaak van brood zonder smaakversterkers en toevoegingen. Ik kan je wel vertellen: die smaakversterkers in het voedsel hebben mijn smaakvermogen de afgelopen jaren behoorlijk beïnvloed en verpest! Later koos ik ook wel eens voor bijvoorbeeld een kamutbrood. Kamut is een oergraan met een hoog eiwitgehalte. Bovendien kunnen mensen met prikkelbare darmklachten vaak wel tegen kamut. Het unieke van Streekboer broden is dat geen doorveredelde granen worden gebruikt. Zo bakken zowel Bakkerij Bolhuis uit Jubbega als Bakkerij van Esch uit Zevenhuizen biologisch en halen ze hun granen ook uit Noord-Nederland. De granen worden niet onder hoge druk gewalst maar gemalen in de molens van Woudsend (Frl.) en Wetsinge (Gr.). Ook krijgt het deeg de tijd om te rijzen. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam het brood beter kan verteren dan ‘snel rijzend deeg’. Wil je de details ervan weten? Lees dan vooral dit artikel.

En toch blijft het duur

Streekboer broden mogen dan wel fantastisch zijn, ze blijven duur. En het is bewezen dat het voor consumenten (inclusief mezelf) lastig is om op het moment van aankoop toch voor de duurdere optie te gaan. De verleiding om voor goedkoop te gaan is simpelweg te groot. Omdat jij, net als ik, een consument ben en jij – in tegenstelling tot mij – misschien ook wel een paar hongerige pubers te voeden hebt die normaal een brood per dag eten, heb ik de volgende tips:

– Eet niet twee maar één keer per dag brood. Er zijn zoveel lekkere alternatieven; kwark, pannenkoeken, boerenomelet, havermout, restje van het avondeten van de vorige dag, ga zo maar door. Vergeet vooral niet bij elke maaltijd iets van groente te nuttigen
– Streekboerbrood vult beter: je hoeft er minder van te eten om verzadigd te zijn
– Bak je eigen brood! Aletta deelde vorige week al in haar vlog dat een ‘niet-knedenbrood’ heel simpel te maken is. Wij maken thuis elke week circa drie ‘niet-knedenbroden’ van speltbloem van Landgoud. Het is heel simpel, het is een volwaardig product zonder poespas, de kinderen vinden het heerlijk en hiermee sparen we wat kosten uit; ideaal! Hierbij het recept:

Recept voor geen-kneed-brood

– 350 gram speltmeel of -bloem van Molen ‘t Lam of Landgoud
– 360 ml lauwwarm water
– 7 gram gist
– 3 gram zout

Stop een ovenbestendige pan in de oven en verwarm de oven met pan op 230 graden. Meng ondertussen de ingrediënten kort door elkaar. Let op: het deeg blijft vrij nat, dit hoort zo. Als de oven en de pan voorverwarmt zijn, stort je het deeg in de oven. Bak het brood 30 minuten in de oven met deksel en daarna nog 15 minuten zonder deksel. Klaar is je niet-kneden-brood!

 

Dcfefbbccd

Zo, dat was me weer een nieuwsbrief! Eigenlijk wil ik nog zoveel meer vertellen over waarom we allemaal lokale broden zouden moeten eten. Ik merk dat ik er extra gepassioneerd over ben omdat met lokaal brood bij mij ook het besef kwam dat het echt tijd nodig heeft om je voedingspatroon te veranderen. Mij kostte de overstap naar een lokaal brood twee jaar! En dat terwijl ik zelf De Streekboer heb opgericht!

Ik leer nog steeds elke dag over hoe ik gezonder kan eten en mijn kinderen beter kan voeden. Eerlijk is eerlijk, soms loop ik op de donderdag langs alle kratten die we aan het inpakken zijn en dan zie ik kratjes liggen waar maar 1 of 2 producten inzitten. Voor ons kan dat financieel gezien echt niet uit deze producten te vervoeren en vaak snap ik niet waarom er dan maar 1 of 2 producten besteld worden: daar kan je toch geen week van leven? Wat eet je dan de rest van de week? Een seconde later besef ik me dan echter dat het mijzelf ook twee jaar heeft gekost om over te stappen op dat lokale broodje. Transitie gaat langzaam. Bij jou én bij mij.

Hartelijke groet,
Sandra Ronde – van der Laan
Oprichter De Streekboer

Sandra


Hoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

2 reacties op “Het brood wordt ‘duur’ betaald + recept voor geen-kneed-brood

  1. Pingback: De Streekboer – Geen uitgebreid verhaal… | Online Lokaal Boodschappen

  2. Pingback: De Streekboer – Gelukkig nieuwjaar! | Online Lokaal Boodschappen

Geef een reactie

whatsapp knop