De hele familie Bolhuis heeft het bakkersbloed door haar aderen stromen.
De hele familie Bolhuis heeft het bakkersbloed door de aderen stromen. Al vier generaties lang bakt de familie ambachtelijke broden, koekjes en andere lekkernijen. Sinds 1963 is de familie in het bezit van de bakkerij in Jubbega en er wordt nu 19 jaar op ecologische wijze geproduceerd. “Ik ging op zoek naar alternatieven om suiker en kleurstof te vervangen. Toen 19 jaar geleden een aantal boeren een producent zochten die op een duurzame manier hun producten wilde verwerken, had ik daar wel belang bij. Eerst werd ik door sommige mensen voor gek verklaard en vonden ze mij een ‘wollensokken-figuur’, maar tegenwoordig ziet men dat toch anders.” In de bakkerij worden alleen pure ingrediënten gebruikt, zonder toevoegingen. Waar andere bakkerijen nog wel eens gebruik maken van aangeleverde, kant en klare mixen, worden hier alle grondenstoffen zelf gemixt. Daarnaast worden de ingrediënten zoveel mogelijk in de regio geproduceerd. “sommige producten zijn echt niet in de buurt te krijgen, maar dan proberen we het op een zo duurzaam mogelijke manier op te lossen. Het vervoer van grondstoffen en producten proberen we als vakgroep zoveel mogelijk onderling te regelen.”
30 jaar geleden begonnen wij met het bakken van Biologisch Brood. Het is een vak apart, zo bijzonder dat wij nog altijd één van de weinigen in het land die dit bijzondere ambacht zo beheerst. We maken brood met slechts dat wat nodig is van biologische ingrediënten. Dat maakt brood voedzaam en gezond.