Het is een bijzondere week voor De Streekboer. 51 weken lang verzorgen we iedere donderdag en vrijdag de uitgifte van duizenden producten uit de streek. Met uiterste zorgvuldigheid worden donderdagochtend om 8 uur de eerste boodschappen ingepakt en ‘s middags vanaf 13 uur afgeleverd. 51 weken per jaar. Slechts één week per jaar zijn we gesloten. Er worden dan nog wat kratten gewassen maar voor de rest heerst er rust. Deze week is het die ene week van het jaar. De tijd voor rust, bezinning en het verder uitbroeden van de plannen voor het volgende jaar. Want dat 2020 een knallend jaar gaat worden, dat is een ding dat zeker is! 🎇🎆

Over 2020 laat ik je echter nog even in spanning. Het is nota bene nog heel even 2019. En wat hoort er bij het einde van het jaar? Juist ja, terugkijken en… lijstjes! Ik deel met je mijn productfavo top-15 van 2019. Daarnaast: weet jij hoeveel afval jij wel niet bespaard hebt in 2019 omdat je bij De Streekboer kocht? Aan het einde van deze post weet je het!

Sandra’s Streekboer Top-15

Ow wat was dat moeilijk kiezen! Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen favorieten maar vaak wordt mij gevraagd wat nu mijn Streekboer aanraders zijn. Uiteraard is dit zeer persoonlijk en bieden we bij De Streekboer juist producten van verschillende boeren aan zodat iedereen iets te kiezen heeft (zolang het maar lokaal is). Maar dit zijn – ongesponsord 😉 – mijn niet-te-missentjes! We tellen af naar 1….

15: Kleine appeltjes van Fruitbedrijf Bosschaart
Waarom? Ten eerste omdat ik het geweldig vind dat we op deze manier ook zogenaamde onder- en bovenmaatse groente en fruit kunnen verkopen. En ten tweede omdat het met kleine kinderen ideaal is om ze een klein appeltje te kunnen geven in plaats van een gewone die ze standaard niet opkrijgen.
14: Dijfilets van De Kromhoeksterkip
Waarom? Omdat het wederom zo’n verrassend product is. Waar de meeste mensen voor kipfilet kiezen, doet de dijfilet zeker niet aan zijn bekendere vriendje onder. Als je houdt van een mals stukje kip met een velletje, dan is de dijfilet zeker een aanrader! Ook is het zeer handig dat de filets per stuk bevroren zijn zodat je altijd de hoeveelheid uit de vriezer kunt halen die je nodig hebt.
13: Koolzaadolie van Broersma State
Waarom? Net als kookboekenschrijfster Laura de Grave zijn we bij De Streekboer altijd op zoek naar lokale alternatieven voor buitenlandse producten. Koolzaadolie vind ik zo’n geniaal lokaal alternatief voor – in dit geval – olijfolie. Toevalligerwijs vind mijn man olijfolie ook niet te versmaden dus dat verklaart temeer waarom er bij ons altijd een fles koolzaadolie op reserve in de kast staat.

12: Speltbloem/-meel van Landgoud
Waarom? Zoals je in een van mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen, maken wij thuis ons eigen brood. Dit doen we tegenwoordig met een mix van speltbloem en speltmeel. Voor ons dus een essentieel product dat we niet willen missen in de voorraadkast!
11: Jonge kaas van Kleikracht
Waarom? Ik wil mijn kinderen niet teveel zout geven. Tegelijkertijd zijn wij thuis dol op kaas. Voorheen gaf ik de kinderen altijd jonge kaas en onszelf belegen. Totdat ik de Kleikracht kaas ontdekte: die heeft zoveel smaak dat mijn man en ik ook voor de jonge variant gaan!
10: Verwenchocolade van Lekker Bros
Waarom? Dit is de wekelijkse verwennerij voor mijn collega’s Dieuwke en Maaike en voor mij. Een reepje is wat we onszelf wekelijks gunnen als lekkere snack zonder toevoegingen.
9: Blauwe bessen van Sparkberry (momenteel niet in het seizoen)
Waarom? Helaas is het niet het hele jaar blauwe bessenseizoen. Als ze worden aangeboden, gaat er dan ook standaard een bakje in ons winkelmandje. Supergezond en de kinderen vinden ze ook zoooo lekker…
8: Koolrabi van Natuurtuin ‘t Hummelhûs
Waarom? Koolrabi is relatief onbekend. Zonde! Helemaal in deze tijd – wanneer het Hollandse fruit schaars wordt – is koolrabi een prima groentesnack voor tussendoor. In plaats van een appel geef ik mijn kinderen graag een stuk verse koolrabi. Ook goed om te weten: vaak worden groenten flauwer van smaak als ze groter groeien. Een enorme koolrabi smaakt daarentegen nog steeds heerlijk sappig en fris.
7: Roerbakgroentemix van Streekboeren&Co
Waarom? Ideaal als je na een lange werkdag thuiskomt en geen zin meer hebt om lang in de keuken te staan: wat pasta, tomatensaus en kaas erbij en er staat een verantwoorde maaltijd op tafel!
6: Chocolademelk van Westerleane
Waarom? De chocolademelk van Streekboerin Geertje valt onder de categorie ‘guilty pleasure’ 😉. Wie denkt dat chocomel de enige echt is, weet na het drinken hiervan wel beter!
5: Speltrisotto van Landgoud
Waarom? Als enige staat Landgoud twee keer als producent in mijn favo-lijst. De speltrisotto staat er op omdat het – net als koolzaadolie – zo’n gaaf en gezond lokaal alternatief voor een buitenlands product is. In dit geval is het een smakelijker en gezondere vervanger voor risotto.
4: Bietenmix van Waddengeluk
Waarom? Allereerst vind ik het bizar dat je in de supermarkt bijna nergens meer gewoon op deze manier bieten kunt kopen. Vaak zitten ze voorgekookt in zo’n plastic geseald pakje. Dat terwijl bieten zo vers van het land zoveel beter smaken! Bovendien houd ik van de regenboogmixen: biodiversiteit in groenten maar ook in de rassen van groenten is zo belangrijk voor onze planeet maar ook voor onze eigen gezondheid.


3: Halloumi van Geitenhouderij Ter Veen
Waarom? Mijn favoriete vleesvervanger! Ik ben niet zo’n van van vegaburgers met allerlei toevoegingen. Geef mij maar een stukje grillkaas. Even aanbakken en smullen maar!
2: Sprouty van de Peulenschil
Waarom? Kiemgroenten zijn jaarrond verkrijgen en bevatten de vitaminebommen die we nodig hebben in de tijd dat er iets minder variëteit aan groente is. De meeste kiemgroenten voeg ik tegenwoordig standaard toe aan een salade of broodje kaas. De sprouty daarentegen is heerlijk om mee te wokken met roerbakschotels: yummy!
1: Winterpostelein van Jochum de Boer
Waarom? Ik vind het zo’n verrassend product. Als het buiten te koud wordt voor sla, komt de winterpostelein opzetten. Je kunt het prima eten als vervanger van sla. Stiekem vind ik het nog lekkerder dan de batavia- of de ijsbergsla. Het allerliefste eet ik winterpostelein met stukjes gekookte rode biet, een gesnipperd rood uitje en een zelfgemaakte honingmosterddressing.Dat waren ze, mijn favo’s! Ik ben heel erg benieuwd: wat zijn jouw favorieten en waarom? Wil je het me laten weten? Dan neem ik jullie tips volgende week weer mee!

#nowaste: een beetje van jou en een beetje van
De Streekboer

Wist je dat dankzij jou in 2019:
– ruim 14.000 kartonnen melkpakken bespaard zijn omdat jij je zuivel bij ons in een fles koopt?
– er ruim 3000 eierdozen geretourneerd zijn?
– overall ruim 5% minder voedsel verspild is bij ons omdat alleen wordt geoogst wat jij online besteld? Dat klinkt misschien weinig maar als je nagaat dat er in Nederland dagelijks alleen al 300.000 broden worden weggegooid dan kun je door het vooraf online bestellen van je boodschappen wel een groot verschil maken!

Dank! Op een prachtig 2020 met veel mooie, lokale producten en nog minder voedselverspilling.

Groet,
Sandra
Oprichter – De Streekboer


WebsitehomepagefotosandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Een reactie op “Gelukkig nieuwjaar!

  1. Pingback: De Streekboer – Veul hail en zeeg’n! Folle lok en seine! | Online Lokaal Boodschappen

Geef een reactie

whatsapp knop