Zijn de oliebollen al wat gezakt? Staan de goede voornemens alweer in de ijskast of zit de moed er nog volop in? In ieder geval een heel goed en gezond 2020 gewenst! 🎇🎆 Wij besloten op 31 december, na een lange dag met te vette oliebollen en nog vetter gezelschap, dat het om 23u wel welletjes was geweest. De volgende dag bakte ik van het overgebleven oliebollenbeslag een heerlijk broodje. Niet verkeerd, al zeg ik het zelf! Deze week beginnen we weer met een bak energie het nieuwe jaar. Toch wel fijn dat er weer besteld kan worden bij De Streekboer en we aan het einde van de week weer gewoon Streekboer producten kunnen afhalen en opeten, vind je niet?

3x koken met bietjes

Ik twijfelde wat verder in deze nieuwsbrief te zetten. Het begin van het jaar leent zich natuurlijk uitstekend voor het delen van mijn visie en Streekboer blik op 2020. Tegelijkertijd plakken de kerstkilo’s đŸŽ„đŸ€°aan onze lichamen en zitten de goede voornemens om in 2020 toch echt lokaler en gezonder te gaan eten nog vers in het geheugen. Het is dus ook de tijd om de inspiratie te bieden om – met het wat schrale groenteassortiment dat de eerste maanden van het nieuwe jaar karakteriseren – toch zo lokaal mogelijk te koken. Een manier waarop dat kan is met bietjes! Ik ben er dol op, je kunt er veel mee en ze zijn nog volop te verkrijgen. Daarom: 3x koken met bietjes naar recept van Sandra 😄

1: Bietjes Traditionale (voor als je niet te veel tijd hebt)

Doordeweeks heb ik over het algemeen niet te veel ruimte in mijn hoofd vrij om na te denken over koken. Ik wil dan vooral ook een recept maken dat ik ken en zo kan ‘herproduceren’. Ook vind ik het fijn als ik geen apart prutje hoef te maken voor Olaf (11 mnd). Dit is wat ik doe: Ik kook 500 gram bietjes in de schil. Je kunt rode bietjes gebruiken maar ook de gele of bietenmix zijn lekker. Als de bietjes klaar en zacht zijn, is het schilletje er eenvoudig af te wrijven. Bijkomend voordeel van koken in de schil is dat de vitamientjes lekker in de biet blijven zitten. Voordeel van de gele bieten is dat je handen er niet rood van worden 😉. Als de bietjes zachtjes staan te pruttelen, schil ik wat aardappelen (circa 750 gram) en kook ik deze ook. Als beiden klaar zijn, snijd ik alles in kleine blokjes, voeg ik een scheutje melk toe en maak ik er een heerlijke stamppot bij. Olaf krijg de stamppot op deze manier, wij voegen nog wat geitenkaas van Geitenhouderij Ter Veen, wat peper en wat walnoten toe om de maaltijd af te maken. #Lokaalmaal nummer 1 is een feit!

2: Bietjes lunch (met die overheerlijke winterpostelein waarover ik je vorige week vertelde)

Als ik slim benÂ đŸ€” en er aan denk, kook ik als ik bovenstaande stamppot maak wat extra bietjes. De volgende dag kun je er dan namelijk een heerlijke salade van maken! Voeg aan de gesneden bietjes de winterpostelein (of veldsla) van Jochum de Boer toe. Voeg er ook een gesnipperd rood uitje en een appel aan toe. Maak vervolgens een dressing van 1 eetlepel honing, 1 eetlepel mosterd, 4 eetlepels koolzaadolie en een snufje peper en verspreid dit over de salade. Klaar is je 99,9% (alles dus afgezien van de peper) lokale lunch! đŸ’Ș

3: Bietenpannenkoeken

Wij zijn thuis gek op pannenkoeken en eten ze soms als ontbijt, soms als lunch en soms als avondeten. Ik word er zelf heel blij van als ik in de pannenkoeken wat vitamientjes kan stoppen. En dat kan door bietjes aan het beslag toe te voegen. Bietjes zijn van zichzelf zoet dus de pannenkoekjes ook! Doe 300 gram gekookte en geschilde bieten in de blender met 180 gram speltmeel, 100 ml melk, 4 eieren, 3tl bakpoeder, 1 tl kaneel en eventueel een snufje zoet. Je beslag is klaar! Bak de pannenkoekjes in koolzaad– of kokosolie en smullen maar!

Tot zover voor deze week! Succes met bestellen en tot volgende week. Ow ja… wat ik naast mijn top-15 van vorige week nog als een uitdrukkelijke tip kreeg, zijn de Nantes worteltjes en de veldsla.

Doei!
Sandra
Oprichter – De Streekboer


WebsitehomepagefotosandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop