Wat was het een mooie week! Het nieuwe jaar begonnen we (wederom) met een record aantal bestellingen. Dat we nu wekelijks 50% meer bestellingen verwerken dan de eerste periode van 2019 doet ons deugd. Het brengt ook groei-uitdagingen met zich mee. Ons team kan het bijna niet meer behappen. Vandaar dat we iemand erbij zoeken om ons te helpen met inpakken op de donderdag. Meer weten? Zie: de vacature.

Tegelijkertijd is er bij ons thuis iets bijzonders gebeurd. Wij hebben gisteren twee kleine kuikens gekregen 🐣🐥. Nu is dat op zich niet zo raar, waar het niet dat het midden in de winter is. De kippen zijn broeds geworden door het warme weer. Het zal we met de klimaatverandering te maken hebben… Wil je weten wat onze boeren doen om klimaatverandering tegen te gaan? Je kunt het ze vragen. Vandaag namelijk meer over ‘hoe kom ik bij de boer op het erf’.

Allereerst nog goed om te weten:

 Buurvrouw Durkje is sinds een aantal weken officieel biologisch gecertificeerd. Je herkent de producten doordat er bio achter staat!
– Vanaf deze week kan iedereen in Groningen-Zuid zijn boodschappen afhalen bij ons nieuwe afhaalpunt in het Oude RKZ gebouw.
– 23 januari gaat maar liefst drie nieuwe afhaalpunten open: Sparkberry BurgumGeitenhouderij Ter Veen Groningen Reitdiep/Dorkwerd en een pilot thuisbezorging op de fiets in de stad Groningen. Vanaf 16 januari kun je je bestelling plaatsen voor deze afhaalpunten. Ben je geïnteresseerd maar wil je graag meer informatie? Volg dan deze Facebookgroep voor het afhaalpunt in Burgum en deze groep voor de pilot thuisbezorging.

Van de boer weer naar de boer toe: de cirkel is weer rond ♻️

Ken jij de boer waarvan jij jouw producten koopt? Weet jij waarom je juist voor díe boer kiest? Bij De Streekboer staat bij elk product dat je koopt bij welke boer het vandaan komt. Dus niet alleen mooie plaatjes van boeren op producten maar echte 100% traceerbaarheid: dat is waar wij voor staan.

Ons uitgangspunt is dat je – doordat bij elk product staat van welke boer het afkomstig is – zelf de keuze kunt maken bij welke boeren je producten wilt bestellen. Uiteraard doen we zelf wel een voorselectie. Wij werken alleen samen met boeren uit de streek die een verhaal hebben waar wij als organisatie achter staan én die ervoor open staan om jou uit te nodigen op het boerenerf. Dat is namelijk 100% openheid en transparantie! Maar… hoe kom je op de erf van de boer terecht?

De eerste boerenmarkt in Nieuwehorne (2015)

Toen we bijna vijf jaar geleden begonnen met De Streekboer hadden we nog boerenmarkten. In Nieuwehorne, Leeuwarden, Joure en Sneek kwamen de boeren elke week samen en deelden ze de bestelde producten uit aan de consumenten. Dit was fantastisch. Er was direct contact tussen de boer en de consument. Naar mate we groeiden, bleek het concept echter niet houdbaar. De boer moest ook tijd over houden om op de boerderij te werken. We konden niet van de boeren verwachten wekelijks twee uren op vier verschillende markten te staan. Daarom veranderden we ons concept en begonnen we te werken met afhaalpunten. De grote vraag die toen ontstond was echter: hoe houden we het contact tussen boer en consument?

Eerlijk is eerlijk: het behouden van het contact tussen de boer en de consument was een worsteling. We organiseerden in het begin nog één keer in de maand een boerenmarkt. Dit bleek echter al snel praktisch niet meer uitvoerbaar. Daarna organiseerden we een gezamenlijke open dag waarop meerdere boeren hun bedrijf open stelden. Het was een succes. Een structurele oplossing om het contact tussen boer en consument te behouden was het echter niet. Gelukkig hebben we inmiddels een goede modus gevonden!

Op steeds meer plekken wordt de cirkel weer rond. Inmiddels bevinden negen van onze afhaalpunten zich namelijk op het erf van de boer. Over twee werken komen daar nog eens twee punten bij (zie bovenstaand)! Je kunt hier dus niet alleen je bestelling afhalen maar ook in gesprek gaan met de boer over lokaal voedsel. Zo houden we de keten kort!

 

Welke afhaalpunten zijn bij een Streekboer
op de boerderij? Een opsomming:

  • Akkrum: IJsboerderij Boereiis
  • IJlst: De Wylde Boerinne
  • Katlijk: Streekvlees Katlijk
  • Oudehorne: Natuurtuin ‘t Hummelhûs
  • Sijbrandaburen: Ús Hôf
  • Sondel: Graasboerderij
  • Terwispel: Zuivelboerderij Westerleane
  • NIEUW Veenwouden: Oer de Wiel
Vanaf 23 januari:
  • Burgum: Bessenkwekerij Sparkberry
  • Groningen: Geitenhouderij Ter Veen

Daarnaast hebben de meeste andere Streekboeren ook een boerderijwinkel waar je welkom bent!

Wat is jouw favoriete afhaalpunt?

 

Hartelijke groet,
Sandra
Oprichter – De Streekboer


WebsitehomepagefotosandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop