Goedemiddag Streekboerklant! Houd jij ook zo van deze tijd van het jaar? Het zachte fruit hangt aan de bomen en de struiken en is klaar om geplukt te worden. Wij smullen thuis van de rode bessen, wijnbesjes, kersen en aardbeien uit eigen tuin. Kleine Iwan ? (foto) vindt niets leuker dan door de tuin heen te lopen en besjes vers van de struik eten. Eerlijk is eerlijk, als oprichter promoot ik natuurlijk graag De Streekboer maar uit eigen tuin is zacht fruit toch het allerlekkerste!

Thuis hebben wij echter niet al het fruit dat we zouden willen hebben. Gelukkig hebben onze Streekboeren dat wel. Bosschaart uit Noordbroek, Sparkberry uit Burgum, Oudebosch uit Niehove en Natuurtuin ‘t Hummelhûs uit Oudehorne voorzien ons in zacht fruit ??. Wij eisen van deze boeren dat ze het zachte fruit in plastic bakjes aanleveren. WAT? Plastic bakjes!?! Hoor ik je denken. Ja, plastic bakjes. Liever zouden we het anders doen en plastic-vrij leveren. Wij weten echter niet van het bestaan van een goed alternatief. Vanalles hebben we geprobeerd; de producten los aanleveren en de klant vragen een bakje mee te nemen, geen bakje om het fruit heen doen, een papieren bakje om het fruit heen doen. Toch kwamen we telkens terug op plastic.

Waarom? Zoals ik recentelijk ook al op Facebook vermeldde: om voedselverspilling tegen te gaan. Alle alternatieve verpakkingen wierpen voedselverspilling in de hand. Zacht fruit is simpelweg te kwetsbaar. Zachte verpakkingen veroorzaakten kneuzingen in het fruit waardoor het veel minder lang houdbaar werd. Daarnaast ‘plakt’ papier aan het fruit vast. Het zal je dan ook niet verbazen dat die pogingen tot het terugdringen van verpakkingen tot op heden geen succes waren. Vandaar dat we tot nog toe aangewezen zijn op (hergebruik van) plastic. Wil je ons helpen om zo min mogelijk verpakkingsmaterialen te verspilling? Je mag je plastic verpakkingen – en uiteraard ook de eierdozen, flessen, potjes, etc. altijd in het krat achterlaten zodat we ze kunnen hergebruiken of recyclen. Ons doel blijft om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken en daarom zo min mogelijk belastende verpakkingsmaterialen te gebruiken. Een #lokaalmaaldilemma blijft het wel!

Wat is jouw gouden #verpakkingstip? Laat het me weten, dan deel ik het volgende week met iedereen.

Groetjes,
Sandra – oprichter De Streekboer

Een reactie op “#lokaalmaaldilemma: Plastic

  1. Pingback: De Streekboer – #lokaalmaaldilemma: Portioneren 🥔🧀🍓🥦🥩 | Online Lokaal Boodschappen

Geef een reactie

whatsapp knop