Natuurtuin ’t Hummelhûs uit Oudehorne staat bekend om het grote assortiment groente en fruit dat er verbouwd wordt: Met ruim 10 hectare aan grond verbouwt Natuurtuin ‘t Hummelhûs talloze soorten groenten. ’t Hummelhûs is een bijzonder bedrijf, want naast deze 10 hectare aan grond en de mooie nieuwe kas, is ‘t Hummelhûs ook nog een kinderopvang, een zorgboerderij, is er een winkeltje én zijn ze zelfs afhaalpunt van De Streekboer! Wij gingen langs bij Willem Teun, de eigenaar van Natuurtuin ’t Hummelhûs, en zijn collega’s, om te zien wat er zoal gebeurt bij Natuurtuin ‘t Hummelhûs.

Whatsapp Image At ..

Whatsapp Image At ..

 

 

 

 

 

 

Een echt streekproduct
Lopend langs de verschillende gewassen vertelt Willem Teun enthousiast over zijn werkwijze en producten. ‘‘Wij zijn een echt streekbedrijf. We werken zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Onze appels zijn bijvoorbeeld ook onbespoten. Ik ben zelf niet zo’n fruitpersoon, maar die zijn echt lekker! Deze verkopen wij direct van de gaard en hierop krijgen we dan ook goede reacties! Dat is natuurlijk heel leuk.’’ Willem Teun probeert zo veel mogelijk producten te verbouwen: van bieten tot aardappelen en van stoofpeertjes tot brandnetelthee. ‘‘ We verbouwen verschillende soorten, verschillende kleuren en verschillende groottes van groenten. Hierdoor hebben we een heel divers aanbod.’’ Naast alle gewassen neemt Willem Teun ons ook mee naar de kinderopvang en het kleinschalige winkeltje. De kinderen die bij de kinderopvang zitten vermaken zich op een prachtige speelplaats met diverse dieren.Hier kunnen zij heerlijk rennen en spelen. In het kleinschalige winkeltje verkoopt Willem Teun ook wijn en is er nog een klein assortiment aan groente en droogwaren.

Whatsapp Image At ..

Whatsapp Image At ..

De natuur z’n werk laten doen
Willem Teun is blij met De Streekboer. ‘’We kunnen altijd mooie hoeveelheden leveren aan De Streekboer.” Hij heeft zijn eigen manier van inpakken verzonnen, waar we bij De Streekboer erg blij mee zijn. Alle bestellingen worden ingepakt door Willem Teun en de mensen van de dagbesteding, wat Willem Teun er naast de tuin ook nog bij doet. Het ongedierte wordt zoveel mogelijk weggehouden door wisselteelt toe te passen. “Door elk jaar te wisselen met de gewassen krijgt het ongedierte geen kans. Op de tuin wordt geprobeerd de natuur z’n werk te laten doen. Bijen zorgen voor de bestuiving van de fruitbomen en produceren tegelijkertijd lekkere honing. Alles in de tuin heeft zijn eigen functie, dit zorgt voor een natuurlijke balans.” Je ziet het niet vaak meer: kassen met een houten voorkant. ‘’Onze houten voorkant geeft net even een warmere aanblik dan dat steriele plastic. Wij zijn wel een bedrijf die een bepaalde uitstraling moet hebben, dus het is belangrijk dat het er een beetje goed uitziet.’ Of Natuurtuin het Hummelhûs bijna af is? ‘‘Nee. Dat zal nog wel een paar jaar duren. We hebben het nu goed voor elkaar. Maar als het ene project bijna is afgerond, klopt het andere project alweer op de deur. Er zit gewoon veel tijd in.’’ Kortom, er is altijd iets te doen bij Natuurtuin ’t Hummelhûs!

Whatsapp Image At ..

whatsapp knop