Deze week reisde De Streekboer af naar Echtenerbrug om bij varkensboer Jaap Frerichs te kijken. De producten van Jaap zijn nog niet zo heel lang verkrijgbaar bij De Streekboer en daarom namen wij deze week een kijkje op zijn bedrijf!

Bij aankomst op het bedrijf werd al gauw duidelijk dat de varkens van Jaap niet gehouden worden als menig ander varken. Bij

Qathlpobonkdbqhpuetweilandkleiner

Jaap kunnen de varkens namelijk dag en nacht buiten lopen. De varkens worden voorzien van een groot hok waar zij allemaal van jong tot oud bij elkaar inlopen. De varkens hebben altijd de mogelijkheid om naar buiten te gaan, maar als wij langskomen vinden de varkens het net tijd voor een middagdutje en liggen ze heerlijk samen in het stro. Bij elkaar heeft Jaap 150 varkens, hij verzorgt ze allemaal zelf. De Kempenaer heeft geen biologisch keurmerk, maar Jaap verteld dat hij eigenlijk wel aan alle eisen voldoet.

Boer Jaap vraagt mij wanneer ik voor het laatst een varken heb zien buitenlopen, hierover moet ik hard nadenken, want dat kan ik me niet echt herinneren. Hierop verteld hij dat hij een van de weinige varkensboeren in Nederland is waarbij de varkens buitenlopen, hiervan schrik ik best wel, daar ben je je als consument niet altijd bewust van.

Verder vertelt Jaap mij wat hij de varkens voert, dat gaat namelijk ook anders dan bij andere boeren. De meeste varkensboeren in Nederland voeren hun varkens soja, van soja gaan varkens en ook andere beesten hard groeien. Dit wil boer Jaap niet voeren, hij vindt dat slecht voor de wereld en de regenwouden. De soja moet namelijk van erg ver komen en dat vindt hij erg belastend voor het milieu, ook worden er vaak regenwouden gekapt om soja te planten. Hier is hij geen voorstander van. Wat Jaap wel voert is brood, groente, wei van Buurvrouw Durkje, aardappels en in de winter wordt er kuil en hooi bijgevoerd. ‘‘Natuurlijk kunnen de varkens altijd naar buiten dus ze kunnen ze altijd gras eten.’’

Zpzubiqgkgnvvepicdouvarkenskleiner

Als de tijd rijp is voor een varken om geslacht te worden gebeurt dit met niets minder van respect. Per week wordt er 1 varken geslacht, zo blijft het ook rustig in de groep. De varkens worden naar een kleinschalige slagerij gebracht waar ze een paar dagen van te voren aankomen, zodat ze tot rust kunnen komen na de reis. Het aanbod van De Kempenaer zijn alle delen van het varken, deze zijn er zowel vers als ingevroren.

De varkens groeien langzaam, dit is niet erg. De Kempenaer staat voor een goed leven voor de beesten. Daarom is het motto van De Kempenaer ook ‘Zij een goed leven, wij een lekkere bout’. In de afgelopen jaren heeft De Kempenaer meegedaan aan verschillende blinde proeverijen met gerenommeerde koks. Daarin werd het vlees van De Kempenaer vergeleken met ander varkensvlees met een kwaliteitsclaim, hieruit kwam het varkensvlees van De Kempenaer telkens bovenaan te staan!

Aan het eind van de rondleiding laat Jaap mij de hammen en het spek proeven die hij verkoopt, deze waren erg lekker. Het katenspek is te bestellen bij De Streekboer, het is zeker een aanrader om eens een keer te proberen!

whatsapp knop