Deze week vervolgen we onze reeks over bio versus niet-bio. Een paar weken terug riepen we jullie op om jullie vragen over waarom biologisch of niet biologisch te produceren met ons te delen. Vandaag delen Streekboeren Martin en Jolanda van Kaasboerderij Kleikracht uit Winsum 🧀 waarom zij ervoor kiezen om gecertificeerd biologisch te leveren. Onderaan deze nieuwsbrief vind je tevens de nieuwste Streekboervlog! 🎥

Bz.+gojdc.
Fotocredits: Pepijn van den Broeke

Even een stukje geschiedenis: wanneer zijn jullie begonnen met biologisch boeren?

“Wij zijn al in 1990 met ons akkerbouwbedrijf omgeschakeld naar biologische landbouw. De reden was dat we geen zin hadden om op de manier te produceren die op dat moment gangbaar was. Landbouwbedrijven kenmerkten zich door zoveel mogelijk te produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Wij wilden produceren op een manier dat we geen roofbouw plegen op de natuur. Ook wilden we niet bijdragen aan een systeem dat ervoor zorgt dat boeren in Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen gedupeerd worden door de manier waarop Europeaanse boeren produceren. Vandaar dat we besloten over te stappen op biologische landbouw. Pas in 1998 vonden we voldoende afzet om ook onze melk biologisch te kunnen afzetten.”

Wat is jullie motivatie om biologisch te blijven boeren?

Biologisch boeren betekent voor ons meer aandacht voor dierenwelzijn, geen gebruik van landbouwgif en het doen aan natuurbeheer. Het doen aan natuurbeheer is geen vereiste binnen de biologische landbouw maar wel een vereiste voor onszelf. Zo zaaien we door het gras een kruidenmengsel heen voor de biodiversiteit. Ook maaien we later zodat weidevogels eerst hun eieren uit kunnen broeden. Dit heeft echter wel als gevolg dat de kwaliteit van het gras iets minder wordt. Hierdoor geven de koeien ook iets minder melk. Maar dat nemen we voor lief!

Even op een rij: eisen voor biologische zuivel

– De melkkoeien staan minsten 200 dagen per jaar in de wei (tegenover minstens 120 voor gangbare weidemelk)
– De melkkoeien krijgen voer dat voor 60% van het eigen bedrijf of uit de regio komt.
– De melkkoeien hebben binnen meer ruimte: 50% van de vloer moet dicht zijn, er moeten voldoende schone en droge ligruimtes zijn met natuurlijk materiaal op de grond
– De eisen omtrent antibioticagebruik zijn strenger dan bij de gangbare melkveehouderij
– Het gebruik van kunstmest is in de biologische landbouw niet toegestaan

Wat is jouw conclusie?

Na het horen van het verhaal van Martin en Jolanda ben ik vooral geïnspireerd. Ik vind het zeer bijzonder en bewonderenswaardig hoe zij al in 1990 (toen werd ik geboren 😱) besloten de overstap te maken van gangbaar naar biologisch. Wel bevestigt het verhaal van Martin en Jolanda mij dat ik persoonlijk graag niet alleen een keuze maak voor biologisch maar ook voor een boer. Er zijn boeren die bio boeren voor het keurmerk en boeren die bio boeren omdat ze achter de filosofie staat en graag een stapje verder gaan. Kleikracht doet in ieder geval meer dan biologisch: zij dragen ook zorg voor de natuur door bijvoorbeeld weidevogelbeheer en proberen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen door onder andere een eigen windmolen tot het minimum te beperken. Ik heb er in ieder geval respect voor!

Heb jij nog een vraag voor Kleikracht of een andere (bio)Streekboer? Laat het me weten!

Groet,
Sandra
Oprichter De Streekboer

Sandra


Hoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Een reactie op “Daarom ben ik bio!

  1. Pingback: De Streekboer – De omslag kwam toen ik zelf ging zuivelen | Online Lokaal Boodschappen

Geef een reactie

whatsapp knop