Geschreven door: Sandra

Vanochtend zag ik een artikel voorbijkomen en de titel triggerde me direct: ‘witte duurzaamheid zal nooit effectief groen zijn. Zolang een duurzaam leven voorbehouden is aan een geprivilegieerde groep mensen komen we niet verder.’

Het is een opmerking die wij ook vaak te horen krijgen: kopen bij en laat staan investeren in De Streekboer is weggelegd voor slechts een bepaalde groep in de samenleving. Toch is dat juist een reden om nu in De Streekboer te investeren.

Eerst maar eens terug naar het artikel. Schrijfster Nadine Ridder quote Dabid van Reybroek: ‘Wanneer je op de wereldkaart kijkt welke landen de meeste broeikasgassen uitstoten en welke landen het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatcrisis is het alsof je naar de koloniale wereldkaart kijkt. De grote uitstoters zijn de landen van het Globale Noorden, de grootste slachtoffers de landen van het Globale Zuiden, de voormalige kolonies.’

Als je kijkt naar Nederland zie je een vergelijkbaar patroon. Mensen met gemiddeld lagere inkomens wonen in slecht geïsoleerde huurwoningen en betalen daarom de hoofdprijs voor gas en elektra. Daarnaast rijden ze in oude auto’s en betalen ze dus vaak het maximum tarief aan bijvoorbeeld milieuheffingen. Een elektrische auto, biologische voeding of zonnepanelen zijn voor deze groep niet te betalen.

De oplossing? Werken aan de inkomensongelijkheid. Want alleen daardoor wordt duurzaamheid ook toegankelijk voor mensen die nu een kleinere portemonnee hebben, aldus Nadine.

Schermafbeelding Om ..
Bron: CPB (2022)

En dan nu de relatie tussen duurzaamheid, inkomensongelijkheid en (investeren in) De Streekboer. Waarom roep ik eenieder die zegt dat De Streekboer een elitehobby is juist op om mee te doen? Omdat de beste manier om ongelijkheid tegen te gaan, het investeren in de lokale economie is. Dat werkt namelijk als volgt: geld is ooit bedacht als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt het echter meer en meer opgepot door de rijken. Wil je weten hoe het precies werkt, lees dan vooral even dit artikel. De samenvatting van het verhaal is dat wanneer jij je geld aan bijvoorbeeld de Albert Heijn geeft, een groot deel hiervan bij de aandeelhouders terechtkomt. Dit zijn veelal mensen die al veel geld hebben. Zij gebruiken dit geld om, door middel van rente en verdere investeringen, nog veel meer geld te verdienen. Het geld stroomt weg uit de regio. De regio wordt armer en de rijken rijker. Doe je je boodschappen bij een lokale partij dan blijft het geld in de regio (lees: bij de lokale boeren) en verklein je daarmee de inkomensongelijkheid.

Dat is het grote verhaal. Los daarvan zetten wij ons als Streekboer zijnde natuurlijk waar mogelijk in voor mensen met een kleinere portemonnee. Als we producten over hebben, doen we deze naar de afhaalpunten waarvan we weten dat ze het aan minima in de buurt geven. In samenwerking met de Gemeente Groningen stellen we een biologische groentetas tegen 50% korting beschikbaar voor minima. Wanneer mogelijk, doneren onze boeren aan de Voedselbank.

Op die manier dragen we direct ons steentje bij. Maar nog belangrijker is het langetermijnverhaal. Moraal van het verhaal, als je de lokale economie steunt, maak je duurzaamheid voor iedereen toegankelijk. Dank aan iedereen die dat al heeft gedaan middels het doen van boodschappen bij ons of door middel van investering in onze crowdfunding. Heb je nog niet geïnvesteerd? Het kan nog steeds via crowdfunding.destreekboer.nl 💚

Fijne kerstdagen gewenst! 🎄

PS: Wil je nog meer achtergrondinformatie over inkomensongelijkheid, zie dan deze link en deze voor inkomensongelijkheid in Nederland.

Geef een reactie

whatsapp knop