Geschreven door: Sandra

Schermafbeelding Om ..Afgelopen dinsdag hielden we een online Q&A over de Streekboer crowdfunding. Tijdens deze sessie kon iedereen die vragen had over onze crowdfunding ze live stellen. We delen de samenvatting graag met je.

1. €450.000 is een hoop geld, wat gaan jullie er mee doen?

Dat is het zeker! Maar om het verschil te kunnen maken, is ook een flinke investering nodig. We gaan het geld inzetten op drie verschillende vlakken: zichtbaarheid, ICT en logistiek & distributie.

1. Zichtbaarheid
We zijn nu nog niet zichtbaar genoeg. Wekelijks horen we nog van consumenten dat ze al tijden naar een Streekboer concept op zoek waren maar nog niet wisten dat we bestonden. En dat begrijpen we wel. Daarom gaat een deel van de investering naar Streekboer borden, banners en vlaggen om zichtbaar te zijn bij boeren en afhaalpunten.

2. ICT
Ik ben groot van van combinatieproducten – bijvoorbeeld een pastapakket waardoor je met één druk op de knop een pakket bestelt voor een heerlijke pasta. Mijn collega’s die de pakketten inpakken zijn alleen nog niet zo blij. Dit komt omdat ons ICT-systeem dit soort dingen nog niet kan verwerken en het nu achter de schermen dus veel tijd kost. Ook kun je nog geen favoriete producten selecteren voor in jouw winkelmandje en zijn de verhalen van de boeren aan een update toe. Daarom gaan we ook een deel van de investering in onze website steken.

3. Logistiek en distributie
Iedereen die ons afgelopen week voorbij heeft zien of horen komen op Omrop Fryslân weet inmiddels al dat we ook gaan investeren in koelboxen. Koelboxen zijn duur maar wel de manier om meer gemak op afhaalpunten te kunnen bieden waardoor afhaalpunten langer open kunnen en we de consument meer gemak kunnen bieden.

2. Ik las dat jullie van plan zijn een coöperatie te worden, hoe zit dat?

De laatste tijd zie je veel bedrijven – en met name diegenen die actief zijn in landbouw of voedsel – de overstap maken van een bv naar een coöperatie. Wij kiezen ervoor dat nu nog niet te doen. Wel denken we er alvast over na hoe we ervoor kunnen zorgen dat we, als we groter worden, niet hetzelfde gaan doen als de grootgrutters nu doen.

Schermafbeelding Om ..

In Nederland staan er aan de ene kant van de voedselketen tienduizenden boeren en aan de andere kant miljoenen consumenten. Daartussenin zitten maar 5 inkoopkantoren die de macht hebben en dus de prijs van ons voedsel bepalen. Hierin is het maken van financiële winst het belangrijkste en niet de gezondheid van ons als mens en de planeet. De Streekboer moet bij groei vooral voorkomen dat het net als een van de inkoopkantoren wordt. Vandaar dat het wel interessant is om alvast te kijken naar structuren die concentratie van macht tegengaan. De plannen hiervoor zijn echter nog niet concreet en zullen we in de loop der jaren verder ontwikkelen.

3. Hoe gaan jullie nu om met producten van verder weg?

Het afgelopen jaar hebben we geëxperimenteerd met het toevoegen van biologische producten van verder weg. Uit een enquete die we gehouden hebben onder alle nieuwsbrieflezers deze zomer, bleek dat meer dan 50% de toevoeging van producten van verder weg een aanvulling vindt. 20% is neutraal en 30% heeft het liever niet. Voor De Streekboer heeft het financieel gezien een meerwaarde om het assortiment uit te breiden. Het bezorgen van een krat kost circa 5 euro en kan dus pas uit als er voor minimaal 20 euro besteld wordt. Hoe hoger de bestelwaarde, hoe beter het uit kan.

Los daarvan willen we graag ook voor producten van verder af het verschil maken door ook daar voor elk product transparantie te bieden in prijs en herkomst. Dat doen we nu al door citrusfruit rechtstreeks bij de Spaanse boer Javier in te kopen. Tot dusver zijn de reacties hierop zeer positief en willen we dit dus ook graag uitbreiden. Wanneer we producten niet rechtstreeks bij de boer inkopen, stellen we hier twee eisen aan: 1. We geven dit duidelijk aan op de productafbeelding zodat het voor de consument duidelijk is. En 2. Het product is biologisch gecertificeerd omdat we op deze manier altijd de herkomst kunnen achterhalen.

4. Kan ik ook meer dan €10.000 investeren?

Dat kan uiteraard. Neem alstublieft contact met ons op via info@destreekboer.nl of 085-0160276 zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Ook voor overige vragen of suggesties kun je bij ons terecht via deze contactgegevens. Zie crowdfunding.destreekboer.nl voor meer info.

2 reacties op “Crowdfunding: Meest gestelde vragen

 1. Pip zegt:

  Zichtbaarheid vergroten, helemaal mee eens. Maar ik zou ook (of misschien zelfs vooral) de vindbaarheid vergroten. Zeker voor een online winkel. Ik fiets niet door de buurt op zoek naar zoiets als de Streekboer, maar ik ga online op zoek. Ik weet niet precies hoe je ervoor zorgt dat je bovenaan in de zoekresultaten verschijnt, maar ik weet dat je dat kunt beïnvloeden als bedrijf.

  • Ronny zegt:

   Dag Inge,

   Dank voor je reactie en tip. Ik heb via je mailadres een officiele reactie naar je gestuurd. Zichtbaarheid of vindbaar zijn van De Streekboer bij zoekopdrachten heeft zeker onze aandacht en wordt meegenomen in alle acties die wij doen. Groet Ronny – De Streekboer

Geef een reactie

whatsapp knop