Tussen het mooie dorp Winsum en het kronkelende Reitdiep ligt de boerderij van Jolanda en Martin waar ze in 2008 met hun drie kinderen zijn neergestreken. 

Kleikracht is al lang een biologische boerderij. In de zomer lopen de koeien er dag en nacht buiten. Dat Martin verder ook goed om zijn dieren denkt, blijkt wel uit de waterbedden in de stal waarop zijn dieren kunnen liggen. 

De grond waarop de dames grazen, wordt gehuurd van het Groninger Landschap en Staatsbosbeheer. Met zo’n 80 koeien doet Martin actief aan natuurbeheer. Kleikracht heeft 90 hectare grasland in gebruik en er wordt pas gemaaid als alle eieren, in de vele nesten, zijn uitgebroed. In 2020 was er een flinke toename van weidevolgels in het land. Je ziet én hoort er bijvoorbeeld grutto’s, tureluurs, scholeksters en kieviten. 

Natuur-inclusieve landbouw werkt voor Martin en Jolanda. Voedselproductie en natuur gaan in harmonie op. In het glasland vind je wel 50 verschillende plantensoorten terug en Jolanda gelooft dat die een mooie bijdrage leveren aan de smaak van de melk.

Kleikracht streeft ernaar klimaatneutraal te zijn. De windmolen die naast de boerderij staat, en de zonnepanelen op het dak van de schuur, maken dat Kleikracht onder alle weersomstandigheden voorzien is van groene stroom.

Sinds 2014 runt Jolanda op de boerderij de kaasmakerij. Op dit moment verwerkt zij een deel van de melk zelf tot heerlijke biologische rauwmelkse boerenkaas. Een groot deel verkoopt zij via de boerderijwinkel op eigen erf. De Streekboer, een aantal restaurants en kaaswinkels in de omgeving hebben de kaas van Kleikracht opgenomen in het assortiment. Een keer per week maakt Jolanda kaas. Martin vult ‘s morgens de tobbe met verse rauwe melk waarna Jolanda het zuursel en het stremsel toevoegt. Daarna kan het kaasproces beginnen. Jolanda snijdt de wrongel stuk en scheidt deze van de wei.  De wrongel wordt afgespoeld met warm water en dat mengsel wordt verdeeld over de kaasbakken die voor enkele dagen in het pekelbad worden ondergedompeld. De kazen worden vervolgens schoongemaakt en zorgvuldig om de dag gedraaid en voorzien van een coating. Na vier weken zijn de eerste jonge kazen klaar om te eten. Boerenkaas heeft een uitgesproken smaak die door bereiding, maar ook door de samenstelling van het grasland waar de koeien grazen, verschilt per boerderij. Naast de naturelkazen voegt Jolanda ook nog verschillende kruiden toe aan de kazen, die elk op hun eigen manier de kaas nog specialer maken. Uit Winsum komt kaas met een verhaal, en dat proef je!

Bekijk het assortiment van Kleikracht

Geef een reactie

whatsapp knop