Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Land van Ons

Aflevering 50
10 november 2021

Al een aantal keren werd ik getipt over de boekweitproducten van ‘Land van Ons’. Zelf was ik niet bekend met boekweit maar ik merk wel dat de vraag stijgt en we het in recepten steeds vaker tegen komen als alternatief voor graan.

Hoewel het gewas zijn oorsprong kent in China wordt het ook in Nederland al eeuwen verbouwd. In der 19e eeuw zelfs al zo’n 130.000 hectare maar toch wordt vandaag de dag nog altijd het grootste gedeelte geïmporteerd. Boekweit heeft veel overeenkomsten met graansoorten en kan op dezelfde manier worden verwerkt en gebruikt. Omdat het geen graansoort is maar een kruidachtige, bevat boekweit geen gluten. Vanaf deze week vind je een aantal producten in onze webwinkel en ik ben nieuwsgierig geworden. Eerst maar eens beginnen met het bakken van pannenkoekjes van boekweitmeel komende week!

Lans van Ons;

Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers van dit burgercollectief. Op dit land herstellen zij de biodiversiteit en het landschap. De pachters kunnen er rendabel boeren. In Hooghalen in Drenthe ligt De Holtesch. Van de 13 ha. die de Holtesch groot is, is ruim 8 ha nu eigendom van Land van Ons. Het perceel bestaat deels uit vruchtbare podzolgronden en deels uit vruchtbare hoge zwarte enkeerdgronden. Alle grond bestaand uit leem-arm en (zwak) lemig fijn zand. Enkeerdgronden zijn in de volksmond bekend als ‘esgronden’.

De belangrijkste reden om boekweit te telen op deze percelen is dat het gewas bekend staat als een belangrijke nectarleverancier, onder andere voor de wilde bij. Boekweit is -net als granen- een rustgewas voor de bodem. Er zijn geen zware machines nodig, behalve de combine bij het dorsen. Dat gebeurt echter in een droge periode waarin de bodem relatief weinig te lijden heeft van de machines. Doordat het gewas een andere familie (duizendknoopfamilie) is dan graan, zorgt het voor diversiteit waarin bodemorganismen goed gedijen. Het heeft een goede bodembedekking in de (hete) zomermaanden, waardoor de bodem en het bodemleven beschermd is. Doordat alleen de korrel gebruikt en afgevoerd wordt, is de bijdrage aan de organische stof balans positief. Er blijft aardig wat ‘te eten’ achter voor het bodemleven.

Land van Ons verkoopt als enige in Nederland gepelde Nederlandse boekweit, geteeld op eigen percelen. Bij het pellen wordt het dopje rond het zaadje (de pel) gekraakt en verwijderd. Wat je overhoudt, is gepelde boekweit. De hele korrel. Glutenvrij en makkelijk te bereiden, net als bijvoorbeeld gierst, quinoa of rijst. We hebben van de boekweit ook andere producten gemaakt. Wat dacht je van pasta of meel?

Bekijk het assortiment van Land van Ons

Geef een reactie

whatsapp knop