Vorige week at ik Bataat en ontdekte ik dat deze groente al veel en veel langer bestaat dan wij hem in Nederland kennen. En dat we bataat vaak van ver halen omdat de Nederlandse akkerbouwers zich nog veel minder lang bezighouden met het telen van dit gewas. 

Er zijn voor mij redenen genoeg om mijn wekelijkse boodschappen te bestellen bij De Streekboer. Éen ervan is dat ik het erg leuk vind om groenten te ontdekken waar ik nooit eerder van gehoord had. Gewassen die je niet vindt bij de Hollandse grootgrutter en die alleen opa en oma nog kennen. Thuis eten wij bijvoorbeeld regelmatig raapstelen, koolrabi, rammenas en schorseneren. Als mijn keukenprobeersels bij onze jongens van 6 & 9 niet in de smaak vallen, probeer ik de volgende keer iets anders wat ze vaak wel lekker vinden. Net als de meeste groenten in ons assortiment zijn ze vaak kort verkrijgbaar. Maar zolang ze er zijn, probeer ik ze thuis in elk geval een keer op het menu te zetten.

Vorige week heb ik de aardperen van Natuurtuin het Hummelhus in de webwinkel gezet. De aardpeer is de knol van een plant die boven de grond stengels ontwikkelt die wel drie meter hoog kunnen worden. Aan de gele bloemen kun je afleiden dat ze bij de zonnebloemachtigen hoort. De knollen -die als aardappels onder de grond groeien- kun je eten. De smaak van de knol is zacht en zoet en doet een beetje denken aan de smaak van artisjok. Willem Teun verbouwt in De Natuurtuin op een paar hectare wel honderd verschillende soorten gewassen: alles onbespoten. In de zomer is het assortiment rijk, in de winter wat armer. De producten die er in deze tijd van het jaar zijn, zijn juist die groenten die ik zo leuk. Zonde, want er zitten pareltjes van vitaminebommen bij. Ik vroeg Willem Teun naar een leuk recept en die kreeg ik en deel ik graag met jullie.
Ik verheug me alweer op ‘wat eten we nu weer?’ en ‘dat was best lekker mama!’ 

Aardpeersoep met spekjes
Ingrediënten:
1000 gram Aardpeer
1 takje lavas
1 bosje peterselie
100 gram vegetarische spekblokjes
1 naar smaak peper en zout
1 stuk(s) bouillonblokje
1 liter water
Schil de aardpeer, snijd deze in blokjes, zet deze op met water, voeg  bouillon blokje toe en eventueel een takje lavas. Laat alles 15 min koken. 
Maak alles fijn met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. 
Mocht je een takje lavas hebben gebruikt deze verwijderen voor het  mixen. Bij het serveren wat gehakte peterselie gebruiken, de spekjes zijn lekker als garnituur. 
 

 

Romige aardpeer
Ingrediënten:
1000 gram aardpeer
2 teentjes knoflook
100 ml room
1 scheut witte wijn
1 naar smaak peper en zout
1 naar smaak kerrie
1 el olijfolie
Schil de aardpeer en snij ze in blokjes bak ze kort met de (gesnipperde) teentjes knoflook in de olijfolie, blus na 2 min. af met een scheut witte wijn voeg na 2 min. De Room toe. Breng op smaak met peper, zout en kerrie. Licht laten inkoken.
 

 

Geroosterde aardpeer met rozemarijn
Ingrediënten:
300 gram rode ui
800 gram aardpeer
1 stuk(s) knoflook
2 takje rozemarijn
4 el olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn. Snijd de ui in parten. Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in parten. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Haal de tenen knoflook los en leg ze tussen de aardperen. Bestrooi met de rozemarijn en leg de ui ertussen.
Besprenkel met de olie en bestrooi met zout. Rooster de groente in ca. 45 min. in het midden van de oven gaar.
Lekker met biefstuk en stokbrood of met groente uit de oven

 

Geef een reactie

whatsapp knop