Vanaf deze week kun je weer Bataat bestellen van de Friese klei!

Vorig jaar belde Klaas. Klaas van der Hem is 20 jaar en helpt zijn vader met hun gangbare akkerbouwbedrijf in Hallum bij de waddenkust. Op 75 ha. telen ze er pootaardappelen, uien, gerst en graszaad.

Klaas doet een studie agrarisch ondernemerschap en heeft twee jaar geleden als proef gekeken hoe de zoete aardappel het doet op de Friese klei. Dat lukte, maar er waren nog verbeterpunten. Een jaar met een grotere opbrengst volgde, waarvan een groot deel via ons haar weg heeft gevonden naar het bord. Klaas teelt zijn zoete aardappel op een natuurlijke manier, zonder gewasbeschermende middelen en dat heeft ook dit jaar geleid tot een mooie oogst. “Het mooist vind ik als het lukt om mijn product lokaal af te zetten. Mijn zoete aardappelen worden ook aan huis verkocht en aan een supermarkt in de buurt. Ik kan mij daarom goed vinden in het verhaal van De Streekboer. Voor mij is het telen van zoete aardappelen ook direct een mooie manier om te leren omgaan met biologische teelt.” Aldus Klaas.

Klaas

De zoete aardappel, die vaak Bataat wordt genoemd als variant op zijn originele naam “Ipomoea batatas”, is in Nederland inmiddels flink populair. Wereldwijd staat hij zelfs op de zevende plaats in de lijst van belangrijkste gewassen. Oorspronkelijk is de zoete aardappel een (sub-) tropisch gewas en nog altijd importeren we in Nederland verreweg het grootste deel uit verre landen. In tegenstelling tot aardappels bevat de zoete aardappel in plaats van zetmeel veel snel verteerbare koolhydraten als fructose.

Ik maak er thuis graag een stamppotje mee, maar we snijden er ook wel frietjes van. De schil laten we zitten, met een beetje paprikapoeder, wat olie en peper en zout gaan ze de oven in. Na 20 minuten op 200 graden smullen we er straks vast weer lekker van!

Bataat - zoete aardappel

Bataat – zoete aardappel

2,99

1 kg

Op voorraad

Geef een reactie

whatsapp knop