Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Lambert en Jolanda uit Veenhuizen

Aflevering 48
Lambert en Jolanda
6 oktober 2021

In het bijzondere historische dorp Veenhuizen, omzoomd door bos en majestueuze beuken- en eikenlanen ligt sinds 2007 de biologische tuinderij de Tuinen van Weldadigheid. Wat begon met een akker vol onkruid en een stuk grasland is een bloeiend, volwassen tuinencomplex geworden. De Tuinen van Weldadigheid is een bedrijf dat drie prachtige takken verenigd: kwekerij van bijzondere groenten, zorgboerderij en recreatie & educatie. In 10 jaar tijd hebben zij de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland verzameld. Alles gecertificeerd biologisch.

De tuin van Lambert en Jolanda is een groene oase waar een enorme verscheidenheid aan gewassen wordt geteeld. De collectie aardappelen, knofloken, bonen en pompoenen is uniek. Ze telen er veel bijzondere groenten, maar vooral zaai- en pootgoed hiervan. Er groeit ook fruit en er bloeien veel bloemen, kruiden en wilde planten. “Biologisch natuurlijk, dat vinden we belangrijk voor onszelf en voor volgende generaties.” vertelt Lambert.

Tuinen Van Weldadigheid

“Ook biodiversiteit vinden we belangrijk. Daarom verzamelen we zoveel verschillende gewassen. Het is mooi om die verschillen te zien en we houden daarmee meteen oude gewassen in stand. Sommige aardappelen, bonen of andere groenten zouden anders misschien wel uitsterven. Het leuke van verzamelen is dat je andere enthousiaste verzamelaars tegenkomt en zo steeds blijft uitwisselen. Uitbreiden is goed, want hiermee voorkom je dat gewassen uitsterven als je zelf eens een slechte oogst hebt.” Met elkaar beheren we een enorme diversiteit nieuwe, bijzondere, vergeten groenten, maar ook fruit en kruiden. Door het verkopen van zaden en pootgoed werken we mee aan het in standhouden van biodiversiteit.”

Lambert teelt zijn groenten en andere producten biologisch. Dat is voor hun logisch. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt maar ze zorgen voor veel variatie in de gewassen. Alle bloemen en wilde planten trekken insecten aan, zo ook insecten die ‘plaaginsecten’ eten. Als er zoveel verschillende soorten gewas staan, is het geen ramp als er toch ergens aan geknabbeld wordt. In Veenhuizen werken ze ook met een ruime vruchtwisseling, wat uitputting van de bodem en plagen tegengaat. De bodem wordt bemest met mest van een biologische rundveehouder en met paardenmest en compost. Verder zorgen Lambert en Jolanda ervoor dat ze lopen op de paden en niet op de bedden. Dat alles is belangrijk voor de bodemstructuur en een gezonde bodem. In de winkel van De Streekboer bieden we deze week een verscheidenheid van pompoenen aan, de variatie is typerend voor het assortiment van De Tuinen van Weldadigheid. Volgens Lambert is de oranje pompoen die we allemaal kennen niet eens de lekkerste, juist de andere pompoenen zijn vaak geschikter voor verwerking in een curry, om te bakken of om er een heerlijk ovengerecht van te maken. Laat je verrassen door deze week een pompoenpakket te bestellen!

“Onze groenten krijgen de tijd om te rijpen en dat proef je!”, aldus Lambert!

Bekijk het assortiment van Tuinen van Weldadigheid

Geef een reactie

whatsapp knop