Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Egbert ter Veen uit Dorkwerd

Aflevering 47
Egbert ter Veen
29 september 2021

Het is weer oktober. Vanaf het moment dat Egbert ter Veen boer is bij De Streekboer heet dat bij ons Boktober. Samen met Egbert gebruiken we deze maand om aandacht te vragen voor het vlees van geitenbokjes. Veel kom je dit vlees niet tegen in Nederland, maar als je van de smaak van lamsvlees houdt dan moet je dit zéker eens proberen.

Vorig jaar reed ik op een maandagmiddag richting Dorkwerd bij Groningen voor het verhaal van Egbert én om de boerderij met zijn geliefde geitjes van dichtbij te bekijken.

Onder de rook van Groningen staat de boerderij van Egbert zijn ouders. Vanuit de huiskamer zie je de skyline van de stad. Aan de achterkant waan je je buiten en zie je weiland met hier en daar een boerderij. Egbert was 8 toen hij met zijn ouders verhuisde naar Dorkwerd. Zij boerden niet, maar zochten een plek om buitenaf te wonen. Als kind wil Egbert al graag boer worden en hij vertelt over zijn eerste geitjes. Er is ruimte rond het huis en van de vader van een vriendje, die beheerder is van de kinderboerderij in het stadspark, krijgt hij twee dwerggeitjes. Vanaf dat moment zijn er niet veel dagen in het leven van Egbert die hij zonder zijn geliefde dieren doorbrengt.

Geit

De dwerggeiten worden ingeruild voor melkgeiten als Egbert 14 jaar is. Vanaf dan houdt hij schapen en geiten in wisselende samenstelling. Inmiddels -20 jaar later- lopen er zo’n 120 dieren rond. Stukjes land worden in de buurt gepacht en daarnaast werkt Egbert samen met Terra Groningen. Zijn geitenbokjes lopen over de voormalige vloeivelden en kunnen zo op een natuurlijke manier de bermen, dijken en een stuk bos beheren. De dieren leven als familie bij elkaar in de kudde. De jongen blijven ca. 12 weken bij hun moeder waarna Egbert de dames blijft melken. Van deze rauwe melk maakt hij kaas. De geitenkaas heeft een natuurlijke korst, een specifieke smaak en is inmiddels bekend in de wijde omtrek van Dorkwerd.

Geitenhouderijterveen

In het kleine winkeltje waar je als klant van De Streekboer op donderdag je bestelling kan ophalen, wordt naast kaas en vlees ook eieren en groente verkocht. In het land scharrelen de kippen achter de geiten aan en naast de boerderij ligt de moestuin die wordt bemest door twee varkentjes. Zij genieten weer van de wei die overblijft bij het maken van de kaas. Op deze manier zorgt Egbert er met zijn dieren voor dat de kringloop op de boerderij weer rond is.

Deze maand, ter ere van Boktober, heeft Egbert een leuk maaltijdpakket voor ons samengesteld met de groenten uit zijn moestuin en het vlees van zijn geitenbokjes. En wil je meer weten? Kijk dan op woensdag 6 oktober om 18:50 naar Binnenstebuiten op NPO 2!

Bekijk het assortiment van Geitenhouderij Ter Veen

Geef een reactie

whatsapp knop