Vanaf deze week gaat Dieuwke elke week op pad langs onze Streekboeren. Ze trapt af bij Bakkerij Bolhuis uit Jubbega. De ambachtelijke bakker die al sinds het begin van De Streekboer ons voorziet van vers, lokaal, biologisch brood. 

Afgelopen maandag was ik bij Jantje Bolhuis in de bakkerij in Jubbega, elke donderdag aan het eind van de ochtend, als de kratjes van onze klanten bijna op transport kunnen komt Jantje met haar rode bestelwagen de bocht om gesjeesd, we helpen Jantje met ons inpakteam de vers gebakken -soms nog warme broden- en andere prachtige producten van de bakkerij te verdelen.

jantjeDe laatste keer dat ik Berend Bolhuis sprak vertelde hij enthousiast over de nieuwe vloer, de nieuwe koelcel en plafonds in de bakkerij, ik beloofde hem binnenkort te komen kijken en zo trof ik maandag Jantje eens in haar eigen omgeving. 

Ook bij Bolhuis is de vraag afgelopen jaar enorm toegenomen, de bewustwording bij de consument over de herkomst van voedsel heeft geleid tot een mooie groei. Deze groei heeft de bakkers er in dit bijzondere jaar niet van weerhouden vier weken dicht te gaan tijdens de bouwvak. Standaard krijg ik elk jaar in december én tegen de zomer een berichtje welke weken Bakkerij Bolhuis vakantie heeft. De bakkers gunnen zichzelf twee weken vakantie na de oliebollen en tijdens de bouwvak zelfs vier. Dat betekent niet dat ze niets doen in die weken maar dat na de welverdiende vakantie alle klusjes die de rest van het jaar blijven liggen worden aangepakt. Deze zomer werd de bakkerij voorzien van een nieuwe vloer, als je er wel eens bent geweest, kun je je voorstellen dat dat best een operatie is. De Bakkerij is niet erg groot en staat vol met materiaal, elk hoekje wordt gebruikt.

Als ik binnenstap ruikt het er naar versgebakken roggebrood, wat met pallets tegelijk naar de groothandel gaat. Ik verbaas me over het énorme assortiment wat hier kan worden gemaakt. Bij Bolhuis is zijn bijna alle broodsoorten zowel met gist als met desem verkrijgbaar, maar ook alle koekjes worden met en zonder rietsuiker gebakken.

Niets is te gek, Jantje vertelt over een meisje wat vanwege allergieën alleen Kamut brood mag. Met alle liefde bakken ze voor haar één brood met rozijntjes zodat ook zij eens een ‘krentenbolletje’ eten kan. In een hoek staat een kast vol ronde bakjes, Jantje vertelt dat elk bakje handmatig in het deeg wordt gestoken, en dat na het bakken en drogen alle beschuitjes één voor één voorzichtig uit de bakjes worden gehaald. Natuurlijk denk ik al jaren te weten waarom bepaalde producten van onze leveranciers wat duurder zijn als in de supermarkt maar met inzicht in het ambacht begrijp ik het ook.

Tot volgende week!

Dieuwke

Geef een reactie

whatsapp knop