Een kijkje achter de schermen bij Kwekerij Trimpe

Kwekerij Trimpe

Met windkracht zes reizen we af naar Koudum. Hier ontmoeten we Daan Trimpe en zijn dochtertje Liz. Daan is deze week onze Boer van de week. Hij runt het enige overgebleven tuinbouwbedrijf in Koudum, waar onder andere het bekende ‘Koudumer Beantsje’ wordt geteeld. Daarnaast teelt Kwekerij Trimpe ook bloemkool, spinazie, bietjes, rabarber, spruitjes en meer! […]

Ga voedselverspilling tegen!

Gouden

Ga voedselverspilling tegen met deze drie handige tips. Maandag 4 februari kopte de NOS dat we jaarlijks een rij vrachtwagens van hier tot Spanje vol voedsel weggooien. Maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel verdwijnt in de prullenbak. Niet alleen consumenten dragen hier aan bij, maar ook supermarkten, horeca en andere instellingen. Bij […]

Is het al voorjaar?

Asparagus

Het zijn rare seizoenen, de winter begon uiterst nat en eindigde met de Siberische beer. Geen optimale condities voor de boeren, waar je eerst het land niet op kon omdat je dreigde weg te zakken, kon je vervolgens geen spade in de grond zetten door de vorst. Vol smart wachtten zij op het voorjaar en […]

Voordelen van streekproducten, maar welke zijn dat eigenlijk?

Eindelijk is het zover, mijn onderzoek is klaar! Sommigen van jullie hebben het vast wel gemerkt: tijdens mijn stage het afgelopen halfjaar heb ik een onderzoek gedaan naar de voordelen van streekproducten. Daarbij heb ik gekeken naar wat jullie als klanten hierover weten, maar juist ook naar wat er (nog) niet zo bekend is. Het […]

Manifest

Vóór de lokale voedselrevolutie In de huidige voedselmarkt is kwaliteit vaak ondergeschikt aan kwantiteit, wordt te weinig rekening gehouden met behoud van de natuur en zijn de winsten oneerlijk verdeeld. Dit moet en kan anders. Wij geloven dat verandering in het systeem begint bij een lokale voedselrevolutie. Daarom hebben wij de Streekboer Familie opgericht. Bedrijven, […]

Help! Ik heb een vlokje in mijn melk!

Koe

Een transparante informatiestroom over boeren en producten is belangrijk voor het creëren van een eerlijke voedselmarkt. Hierbij willen wij het verhaal over melk vertellen. Het product dat bijna ieder huishouden wel in de (koel)kast heeft staan. Het is een product die gebruikt wordt tijdens het ontbijt, mengen met jouw favoriete granen, bakt er lekkere pannenkoeken […]

Iedereen is verslaafd aan suiker

De Streekboer nodigt gastbloggers uit hun expertise te delen met De Streekboer Community. Nynke van Middelaar van Longevitypraktijk Bewust met Nynke uit Scharnegoutum trapt af met een drieluik over voeding. Vandaag deel 1: suiker. Internisten trekken aan de noodrem. Reden: teveel mensen vragen om een maagverkleining. Teveel mensen hebben obesitas, suikerziekte, hoge bloeddruk en andere problemen […]

Durven kiezen voor wat het seizoen in jouw regio te bieden heeft

vis

Koning Winter stelt ons het tweede jaar op rij weer voor een grote uitdaging. Het aanbod aan verse groenten wordt schraler en stiekem wachten wij, als organisatie, met smart op het moment dat er weer meer verse groenten geoogst kunnen worden. Men wil nu eenmaal het hele jaar door een gevarieerd groenteaanbod. Tenminste, dat is wat […]

Terug naar waar het begon: Streekboer opent in Groningen!

Yes, we zijn open! Streekboer Groningen is een feit. Na maanden voorbereiding hebben we veertien boeren rondom de stad Groningen bereid gevonden om mee te doen, een geschikte afhaallocatie gevonden en een enthousiaste beheerder op Streekboer Groningen kunnen zetten. Vanaf nu kan iedereen ook in Groningen producten uit de streek bestellen. Donderdag 8 december vindt […]

whatsapp knop