Deze week hebben we een gastcolumn van Streekboerklant Agnes Ferwerda in de nieuwsbrief. Toevalligerwijs kwam ik een tijdje terug op haar de webshop terecht. De producten die daar op stonden, vond ik zo leuk bij De Streekboer passen dat ik besloot eens contact op te nemen. Nu blijkt dat Agnes haar eigen planten- en moestuinvoeding maakt uit gft-afval. Iets waar wij allemaal – als bewuste consumenten die zo min mogelijk afval willen produceren ♻️ – volgens mij wel oren naar hebben. Vandaar haar vertaal + toffe aanbieding in deze nieuwsbrief!

Voorafgaand daaraan, ook namens Geertje en Bart van Zuivelboederij Westerleane, onze dank voor de mooie reacties op de nieuwsbrief van vorige week. “Ik heb veel bewondering voor dit echtpaar. Het is zeker niet de makkelijke weg. Ik ben blij dat er toch boeren zijn die deze weg kiezen. Hulde aan Geertje en haar man.” Deze reacties doen je toch goed en doen je realiseren waarvoor je het doet! ♥️❤️♥️

Van afval tot voer voor je plantenAfbeelding

Het is me opgevallen dat sinds ik bij de Streekboer klant ben geworden we binnen ons huishouden veel minder groenafval hebben.Ik ben in ieder geval tijdens het vullen van mijn winkelmandje veel beter gaan nadenken over wat we de komende week willen eten. Eerder verzamelde ik in de supermarkt lukraak van alles wat mij lekker leek voor grofweg een week aan producten. Dan blijft er snel wat over aan het einde van de week. Verplicht plannen bij mijn wekelijkse Streekboerboodschappen is dus zo slecht nog niet. Maar het minder verspillen komt denk ik ook doordat ik me veel meer verbonden voel met het voedsel van de Streekboer. Ik heb immers zoals velen van jullie bewust gekozen voor de verhalen achter de producten.

Maar groenafval kun je nooit helemaal vermijden.

Gelukkig wordt groenafval eenvoudig via de groene container afgevoerd om zo te worden gerecycled. Lekker makkelijk natuurlijk, maar een paar jaar geleden ben ik gaan uitzoeken hoe ik zelf groenafval kan recyclen zodat planten in en om ons huis ervan kunnen profiteren. Met een kleine stadstuin bleek dit zelfs prima te doen. Het kost uiteraard wel wat tijd en aandacht.

Zelf composteren is leuk!

Compost is zeer waardevol voor je tuin. Het bevordert de groei van planten en houdt ze gezond. Waarom zou je elk jaar lopen sjouwen met zakken compost of voedingsstoffen als je die zelf ook kunt maken? Via Marktplaats heb ik een compostbak gekocht voor €15 en deze staat nu in een hoekje van de tuin. Daar gaat voornamelijk tuinafval in en nog wat keukenafval. Je kunt ook gewoon een open composthoop maken, maar hier in de stad hebben we nogal eens last van ratten. De kunst is de juiste combinatie lucht en vochtigheid te creëren voor het afval zodat bacteriën hun werk goed kunnen doen. Ook komen er vanzelf wormen op je afval af, de bak is namelijk open aan de onderkant. Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor geurtjes: het stinkt niet!

Wormen helpen mee

Dit jaar heb ik aanvullend op de compostbak zelf een wormenbak gemaakt. Daar smullen de planten helemaal van! Een wormenbak bestaat uit meerdere lagen, meestal minimaal drie. In het bovenste gedeelte gooi ik keukenresten, zoals aardappelschillen, theezakjes, fruit – en groenteresten en keukenrolpapier. Wormen zitten voornamelijk in de tweede laag en kunnen door gaatjes in de bodem van de eerste laag al het lekkers wegsnoepen en ze poepen het uit in hun bak totdat deze ‘geoogst’ kan worden. Al die wormen zorgen er samen met bacteriën voor dat de keukenresten in een zeer voedzaam compost (vermicompost) wordt omgezet. Wormenpies (perculaat) komt in de onderste derde laag terecht en dat is een zeer sterke vloeibare meststof.

De Pokon kan de deur uit!

Zo heb ik het hele jaar mijn eigen plantenvoeding (eerst verdunnen met water 1:10) die ik ook voor mijn binnenplanten gebruik. En ook dit stinkt niet! Het zijn trouwens niet gewone tuinwormen die in de wormenbak zitten, maar het zijn speciale compostwormen. Ik heb ze uit mijn compostbak gehaald, maar ze zijn ook via internet gemakkelijk te bestellen.

Recycle DealAfbeelding

Heb ik jullie enthousiast gekregen? Ik hoop het! Ik ben zelf eigenaar van webshop kitchengardenshop.nl en inspireer graag kook- en tuinliefhebbers. Ik verkoop (en gebruik zelf) een compostemmer die je op je aanrecht kunt zetten. Hierin kun je keukenafval gooien voordat je het in je groene container gooit of naar je compostbak/hoop brengt. Hij sluit luchtdicht af dus geen nare luchtjes en vliegjes. Graag geef ik jullie als klant van De Streekboer 10% korting op dit artikel. Vul kortingscode “streekboer” in bij je bestelling en de korting wordt automatisch doorberekend. Geldig tot 31 oktober. Tijdens de bestelling kun je er trouwens voor kiezen om je artikel op te komen halen in Leeuwarden, dat scheelt weer verzendkosten!

Groet en veel compostplezier,
Agnes Ferwerda, eigenaar van Kitchen Garden Shop in Leeuwarden

Geef een reactie

whatsapp knop