Wat gek dat we hier niet bij stilstaan…

Hoeveel steeds meer mensen de overstap maken naar een veganistisch dieet, eet nog steeds de meerderheid van de bevolking dagelijks een ei 🥚, kaas 🧀 of zuivel 🥛. Dat zuivel en vlees 🥛🥩 aan elkaar verbonden zijn daar denkt bijna niemand bij na. En dat is gek!

Voor koeienmelk, geitenzuivel en eieren zijn vrouwtjes nodig

Elke melkkoe krijgt gemiddeld ieder jaar een kalf om ervoor te zorgen dat ze melk blijft geven. Melkgeiten krijgen elke twee jaar een jong. Alleen hennen leggen eieren. Toch is 50% van de runderen, geiten en kippen die worden geboren man. Deze dieren zijn – economisch gezien – waardeloos voor boerenbedrijven die leven van de melk- en eierproductie. Op veel melkveebedrijven worden jonge stiertjes of bokjes daarom vrij snel naar de geboorte afgevoerd. Stiertjes gaan als ze ongeveer drie weken oud zijn naar een mesterij in Nederland. Ze worden na maximaal 8 maanden geslacht. Omdat de Nederlander zo weinig kalfsvlees eet, wordt bijna al het kalfsvlees geëxporteerd naar het buitenland.

Voor bokjes was tot kort geleden nog geen markt. Tegen betaling van 10 tot 15 euro werden bokjes van een paar weken oud afgevoerd naar elders in Nederland of Spanje. Daar bleven ze totdat ze 10 tot 12 weken oud waren en naar de slacht werden afgevoerd.

Steeds meer boeren vonden echter dat het anders moest

Zo ook Egbert ter Veen van geitenhouderij Ter Veen in Dorkwerd (Groningen) 🐐🐐. Zijn doel is om geiten te houden op een zo duurzaam mogelijke wijze. Het afvoeren van bokjes naar Spanje hoort daar niet bij. Vandaar dat hij zelf op zoek ging naar een afzetmarkt voor zijn bokjes. Twee jaar geleden probeerde hij vijf bokjes zelf te houden en te verkopen, dit jaar doet hij dat met al zijn bokjes. Hierdoor krijgen de bokjes een stuk beter leven.

Wat is het verschil?
1. In plaats van 10 tot 12 weken oud, worden de bokjes zeven maanden oud
2. In plaats van dat de bokjes direct kunstmelk krijgen, mogen ze nog 12 weken bij de moeder drinken
3. De bokjes worden niet op jonge leeftijd afgevoerd maar blijven kun hele leven op dezelfde boerderij

Fantastisch dat de bokjes bij de moeder blijven, maar hoe zit het dan met de melk?

De melk die een jong van zijn moeder krijgt, kan niet in de melktank belanden en gebruikt worden voor de productie van kaas en andere zuivel. Drachtige geiten stoppen met melk produceren zo’n 6 tot 8 weken voordat ze een jong krijgen. Vervolgens lopen de lammetjes bij Egbert nog 12 weken bij de moeder. Dit betekent dat de moedergeit bijna een half jaar geen melk produceert voor het bedrijf.

Economisch gezien is dit dus kostbaar. “Het hoort bij de manier waarop ik mijn bedrijf wil runnen, vandaar dat ik er voor kies om de lammetjes tot bij de moeder te houden, ook al is het kostbaar. Ik hoop dat de consument dit inziet, respecteert en waardeert,” aldus Egbert.

Ik ga meer betalen! Na het telefoontje met Egbert trek ik voor mezelf de conclusie: nu ik dit weet, heb ik voor het bokkenvlees van Egbert meer geld voor over. Ook ga ik er nog eens over nadenken of ik toch niet wat meer kalfsvlees ga eten. Het is toch te zot dat dat massaal geëxporteerd wordt naar het buitenland!

Tegelijkertijd realiseer ik mij dat Egbert zijn doel om op een zo natuurlijke mogelijke wijze geiten te houden kan nastreven omdat hij ervoor kiest kleinschalig te blijven. Hij vertelt het verhaal van de bokjes en verkoopt ze daardoor. Ik voel het als onze taak – als Streekboer zijnde – het verhaal verder te verspreiden. Dit is waar mannenemancipatie begint 😉

Groet,
Sandra – oprichter De Streekboer

Sandra


Hoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop