In het dagelijks leven is Aletta patholoog. Tijdens haar studie geneeskunde en in haar dagelijkse werkzaamheden komt ze veel voedsel-gerelateerde ziektes tegen. Telkens weer wekt het haar verbazing hoe vaak er de nadruk wordt gelegd op symptoombestrijding van ziektes in plaats van de preventie daarvan. Dit is voor Aletta de drijfveer om – in de […]
Deze week vervolgen we onze reeks over bio versus niet-bio. Een paar weken terug riepen we jullie op om jullie vragen over waarom biologisch of niet biologisch te produceren met ons te delen. Vandaag delen Streekboeren Martin en Jolanda van Kaasboerderij Kleikracht uit Winsum 🧀 waarom zij ervoor kiezen om gecertificeerd biologisch te leveren. Onderaan deze nieuwsbrief vind je […]
Vanaf mijn vakantieadres in Schotland las ik vorige week stuk voor stuk jullie reacties op mijn vorige blog over kalfjes bij de koe 🐄. Niet geheel onverwacht ging het beide kanten op. Zo ontving ik reacties van vegans die aangaven af te zien van het consumeren van zuivel omdat zij van mening zijn dat koemelk voor […]
Het is een heet hangijzer: kalfjes bij de moeder houden ja of nee. De afgelopen weken kregen we vanuit verschillende hoeken hier vragen over. Tijd om dit eens mee te nemen in de nieuwsbrief! Wat doen de Streekboeren en waarom? Laten we beginnen met een lactatieles 🥛… om melk te produceren moet een koe eerst […]
Zijn al jullie producten biologisch? Volgens mij is het de meest gestelde vraag aan De Streekboer. Het antwoord op die vraag is simpel; de uitwerking en de achtergrond is iets ingewikkelder. Vandaar dat het hoog tijd wordt er eens dieper in te duiken. Janco en ik doen jullie de oproep hier aan mee te doen. […]
Met de overvloed aan groenten en vruchten die momenteel klaar zijn om geoogst te worden, ligt voedselverspilling op de loer. Want als je toch genoeg appels 🍎 aan de appelboom hebt zitten, waarom zou je dan iets doen met de valappels met plekjes die al op de grond liggen? Het antwoord geven wij jou vandaag! […]
Hoi! Afgelopen donderdag kreeg ik een foto van mijn man doorgeappt. Op de foto stond mijn zoon – zittend op de oprit – te kijken naar de combine. Het graan oogsten voor de deur was begonnen! Zelf vind ik het altijd een heel bijzonder moment van het jaar. Het hele seizoen zie je de gewassen […]
Wist je dat zelf mosterd maken helemaal niet zo ingewikkeld en ontzettend lekker is? Het enige wat je nodig hebt is mosterdkorrels, wittewijnazijn, kurkuma, rietsuiker en een keukenmachine. Streekboer Ale Havenga verbouwt als een van de weinigen zelf mosterd in het Groningse Kloosterburen. Het recept van Ale delen we graag met jullie! Benodigdheden: 100 gram […]
Goedemiddag! We zijn van de zon ☀️ in de drup 💧beland. Kampten de Streekboer tuinders tot vorige week nog met ernstige droogte, afgelopen week viel de regen ineens met bakken uit de lucht. Tijd om eens met Streekboer Daan Trimpe te bellen en hem te vragen wat dit betekent voor zijn gewassen. “Zelf verdien ik […]
Goedemiddag! Oef, het is weer iets aangenamer buiten! Wat was het peentjes zweten vorige week. Maar we zijn blij dat alle producten goed zijn aangekomen en dankbaar voor alle lieve reacties die we kregen. Zo schreeft een klant: “Ik wil jullie bedanken voor de nette service. Het was al zo warm en Ubeey [Streekboer-collega, red.] […]