Het thema van de blog van deze week is lokaal. Waarom? Omdat we een belangrijke wijziging in de website hebben doorgevoerd. Daarover meer in deze blog!

Wat is lokaal?

Het is waarschijnlijk de vraag waar wij als oprichters de meeste discussie over gehad hebben. We heten De Streekboer en brengen lokale producten rechtstreeks van de boer naar de consument. Maar wat is lokaal? Voor jou is dat misschien je eigen dorp, voor mij is dat de provincie waarin ik woon, voor mijn buurman is dat heel Nederland. Als wij stellen dat wij via ons platform lokale producten aanbieden, welke producten mogen er dan wel op en welke niet? In eerste instantie hadden we gesteld dat de producten niet verder dan 40 kilometer van het punt waar wij uitgifte doen vandaag mogen komen.

Idfxawkvmhroodtcoihipotjezwartemosterd

En toen bleek dat het mosterdzaad van onze mosterd uit Canada kwam…

De mosterd werd geproduceerd in Friesland, maar het mosterdzaad kwam helemaal uit Canada. Wij kwamen tot de ontdekking dat er helemaal geen mosterdzaad meer geproduceerd werd in Noord-Nederland. Was dit dan een product dat we in onze webshop wilden hebben? Ja, want de ambacht is lokaal maar nee, want de oorsprong van het product was niet lokaal. Na lang wikken en wegen besloten we voor een assortiment te gaan met lokale oorsprong om op deze manier de lokale economie echt te stimuleren.

Dit had echter nogal wat consequenties

Niet alleen de mosterd konden we vanwege onze eigen regels niet meer verkopen, ook moesten we wat met het brood. Vrijwel al het brood dat wordt gebakken, wordt namelijk gebakken met geïmporteerde granen. Het werd een zoektocht naar de pareltjes van Noord-Nederland. We zochten de enkele boeren die het aandurven wel de producten en grondstoffen die we nodig hadden te produceren en gingen met de lokale producenten de samenwerking aan. Doordat we niet alleen voor lokale ambacht maar ook voor lokale productie hebben durven kiezen, zijn lokale zelf-zuivelende boeren, lokale mosterdproducenten en lokale bakkers ontstaan. Dit is onze trots.

Maar wat willen jullie?

En hoewel we ons beseffen dat – door onze strikte regels – boeren de kans hebben gekregen zich te ontwikkelen, merken we dat er aan de vraagkant soms frictie ontstaat. Vaak krijgen we de vraag van klanten waarom bijvoorbeeld de Regio Heerenveen zoveel meer groenten heeft als de Regio Groningen (of andersom). Als klant lijkt het gras van een andere regio al snel groener dan dat van de eigen regio. En dat snappen we!

Wat willen wij?

Jullie hebben ons doen afvragen wat we voor onszelf willen. Voor ons was dat duidelijk! Wij willen jullie de beste producten van de mooiste producenten uit Noord-Nederland kunnen aanbieden. Dit heeft ons doen besluiten van de verschillende regio’s die in onze website zaten af te stappen. Jij krijgt nu het volledige aanbod van onze Noord-Nederlandse pareltjes te zien en je kan zelf kiezen bij welke boer je wel of niet wilt bestellen. Wij leggen de keuze nu bij jou neer. Dat is ons Sinterklaas cadeautje aan jou. We zijn heel benieuwd wat je er van vindt. Laat je het ons weten?

PS: Wellicht dat er nog wat schoonheidsfoutjes naar boven komen, help je ons mee en geef je dit ook aan ons door? Dank!

Hartelijke groet,

Sandra Ronde – van der Laan
oprichter De Streekboer


WebsitehomepagefotosandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop