Ik was 17 toen ik samen met drie vrienden besloot mijn profielwerkstuk voor VWO te schrijven over oesterzwammen. We zetten een projectplan op om een oesterzwammenkwekerij op te zetten in Ghana. In de bijkeuken van onze ouderlijke huizen gingen we zelf aan de slag met zakken substraat waarop we de zwammen kweekten. Uiteindelijk raakten we in een landelijke wedstrijd verzeild, wonnen we die en gingen we daardoor uiteindelijk naar Ghana om de door ons geïnitieerde oesterzwammenkwekerij met eigen ogen te bewonderen. Het klinkt misschien als een vaag verhaal maar het is echt waar, zie de onderstaande foto. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik heel blij ben dat we eindelijk maar toch ook onze eigen lokale zwammen in de webshop hebben.

Samen met mijn twee medescholieren in Ghana bij de oesterzwammenkwekerij

ZernikeZwam: De kringloop gesloten

De campus van de Universiteit en Hogescholen van Groningen, Zernike, heeft als doel 100% circulair te worden. Dit houdt onder andere in het zorgen voor 0% restafval. Met andere woorden, alle afvalstromen moeten gebruikt worden. Laat de koffieprut dat overblijft na de duizenden kopjes koffie die dagelijks op de campus gezet worden zich nou uitermate lenen om oesterzwammen op te kweken! Zo is ZernikeZwam ontstaan. De campuskoffiedrap wordt ingezameld en ZernikeZwam kweekt er oesterzwammen op. Eerst nog op kleine schaal; vandaar de beperkte voorraad oesterzwammen in de webshop. Het doel is echter snel uit te breiden.

Snel uitverkocht dus DIY

Helaas verkopen de zwammen zich snel uit op onze webshop. Vandaar dat we voor de decembermaand een grow kit aan het assortiment hebben toegevoegd. Hiermee kun je je eigen oesterzwammen kweken op verzamelde koffieprut. Geloof mij: het is zeer eenvoudig. Wel wil ik je de tip meegeven om niet – net zoals ik – eigenwijs te zijn en de koffiedrap met slechts de helft van de schimmel te vermengen. Dat is geen garantie voor succes. Als je gewoon de aanwijzigingen op de verpakking volgt dan moet het goedkomen en kun jij met Kerst eigen gekweekte oesterzwammen serveren!

Recept Oesterzwammengarnituur

Bak een teentje knoflook aan. Kook vervolgens de oesterzwammen in een klein laagje water met sojasaus en de licht aangebakken knoflook. Laat het geheel 5 minuten zacht koken en vervolgens afkoelen. Zo krijg je een heerlijke garnituur voor bijvoorbeeld een pompoensoep. Helemaal lekker wordt het als je wat pompoenpitjes toevoegt.

Recept Zwammen á la Cornelia

Ook Cornelia van Fruitbedrijf Bosschaart leverde een recept aan. De oesterzwammen zijn namelijk heerlijk én super gezond voor op de boterham. Bak ze licht aan, smeer in plaats van boter een beetje room op de boterham en serveer de zwammen daarop. Ik heb het al uitgeprobeerd en het was heerlijk 😉


WebsitehomepagefotosandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop