Bij de Boer: Mijn groentepakkettenavontuur

Streekboer Combitas  ()

Geschreven door: Sandra Groentepakketten: Ik heb er de afgelopen weken vaker over geschreven en ik ga het deze week weer doen. De essentie van lokaal produceren en consumeren komt zo duidelijk terug in het pakkettenavontuur dat ik je er niet van wil onthouden. Eerst maar even terug naar het begin: Hoe zat het en hoe […]

Rineke’s recept: Appelkoekjes

Appel Gerst Koekjes.eab

Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten. Bereiding Was de appels (je kunt overigens ook appelmoes zonder suiker gebruiken). Pureer ze mooi fijn. Doe alle […]

Bij de Boer: Appels van hier of van ver?

James Grieve appel

Geschreven door: Sandra Het is momenteel appeltijd. Dus vandaag de dag koop je je appels sowieso het beste bij de lokale boer. Maar hoe zit het dan met die koelcellen waarin de appels liggen opgeslagen? Hoe milieuvriendelijk is dat? Kun je dan toch niet beter in maart/april – als de appelpluk in Nieuw-Zeeland begint – […]

Rineke’s recept: Pittige zoete aardappelsoep

Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten. Bereiding Uien en knoflook fruiten in de olijfolie. De aardappelen en pompoen schillen en zaden/draden verwijderen. In stukken […]

Bij de Boer: Geitenhouderij Ter Veen

Schermafbeelding  Om ..

Geschreven door: Sandra Ondernemer en idealist tegelijkertijd zijn. In het huidige kapitalistische systeem is het een gevaarlijke combi. Ik kom vaker bij geitenhouder Egbert ter Veen over de vloer. Maar deze keer is dit het kwartje dat bij mij valt. Waarom? Dat zal ik uitleggen.   Egbert droomde er van kinds af aan al van om […]

Rineke’s recept: Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten. Bereiding Was de boerenkool goed en laat het water goed uitlekken in een vergiet. Blender ook de wat minder […]

Kiwibessen van de Biltse klei

Screenshot  At ..

‘Schaft de tuin al weer fruit eigenlijk?’ Ans vraagt het met een knipoog, omdat ze vorige week om sinaasappels vroeg bij ons. We moesten beiden erg lachen toen ik droog antwoordde dat als die in Friesland gaan groeien, we dan echt een probleem hebben… Gelukkig is het klimaat inderdaad nog niet zover opgewarmd dat we […]

Bij de Boer: Waddenmax

Schermafbeelding  Om ..

Geschreven door: Monique Zie hier onze short-doc over Waddenmax. ‘Eigenlijk wil ik geen zuivel van de koe meer gebruiken. Koeien houden is toch niet zo goed voor het systeem? Ik bedoel voor het milieu enzo?” Denise kijkt mij hoopvol aan terwijl ze twijfelend bij de koeling staat. Want melk en melkproducten vindt ze wel echt […]

Rineke’s recept: Stamppot boerenkool op mediterrane wijze

Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten. “Een beetje van onszelf en een beetje van de Italianen” Bereiding Aardappelen en groenten schillen en koken, de […]

whatsapp knop