Sojabonen uit de Noordoostpolder: gezond, de duurzame eiwitvervanger en te koop bij De Streekboer. Maar hoe kun je er nu mee koken? Op deze pagina helpen we je een handje op weg. Ga aan de slag en rooster de sojabonen als gezonde snack, maak je eigen sojamelk of maak je eigen sojaburger als vleesvervanger met lokale ingrediënten en zonder onnodige rommel.

Bereiding sojamelk

Laat de sojabonen 12 tot 16 uur in ruim water wellen. SojamelkKook de sojabonen circa 15 minuten. Mix de sojabonen met 1 liter water circa 2-3 minuten in de blender of slowjuicer. Giet de melk door een theedoek of kaasdoek. Laat de melk 10-12 minuten zachtjes koken en klaar is de plantaardige melk. Je kunt de sojamelk 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 125 gram gedroogde sojabonen

Tip: Wel en kook direct 1 kilo sojabonen. Wat je niet gebruikt vries je in. Op die manier maak je jouw volgende fles sojamelk nog veel sneller.

 

Bereiding geroosterde sojaboontjes

Een lokale quinoasalade met lokale sojaboontjes en quinoa uit Westerwolde (tevens te verkrijgen in onze webshop)

Laat de sojabonen circa 4 uur wellen in een bak met water en een snuf zout. Giet de bonen af en dep ze droog met een schone theedoek. Verwarm de over voor op 190°C. Breng de temperatuur terug naar ± 130°C en rooster de bonen 20 tot 45 minuten, afhankelijk van hoeveel bite je de boon wilt geven. Kruid de bonen voor of na het roosteren naar eigen smaak. Serveer ze vervolgens als borrelhapje of als toevoeging aan een salade. 

Ingrediënten

  • Zoveel boontjes als je wilt
  • Peper, zout, en kruiden naar smaak. Bijvoorbeeld komijn, chilivlokken, knoflook

 

Bereiding sojaburger

Laat de sojabonen 12 tot 16 uur in ruim water wellen. Kook de sojabonen circa 30 tot 45 minuten. Voeg het ei en de havermout (of broodkruim) er bij en mix. Wil je een burger met een fijne structuur, maal de bonen dan in de blender of staafmixer. Breng op smaak met peper, zout, ketjap en eventueel kruiden. 

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde sojabonen

  • 1 ei

  • Handje havermout of broodkruim

  • Peper, zout, ketjap en kruiden naar smaak

Geef een reactie

whatsapp knop