“Hé Streekboer, waar sta je nu eigenlijk echt voor?” Is een vraag die ons regelmatig ten gehore komt. Want puur en alleen alles uit de streek halen is geen doel op zich. Dat doe je met een reden. En dat klopt. Ik ben De Streekboer begonnen omdat ik vond dat de weg die producten nu van boer naar bord afleggen oneerlijk en schimmig was. Bij de meeste producten in de supermarkt heb je geen idee waar het vandaan komt. Laat staan dat je weet of de boer een eerlijke prijs voor zijn product heeft gekregen.

De makkelijkste manier om hier wat aan te doen is lokaler te kopen. Als de weg van boer naar bord overzichtelijk is, kun je als consument nog gemakkelijk zelf controleren waar het geld dat jij betaalt voor jouw voedsel blijft en of de boer op een manier produceert die jou aanstaat. Bij voedsel van ver wordt dat al een stuk lastiger.

Maar moeten wij genoegen nemen met wat onze streek ons biedt? Voor 80% wel. Het is mijn overtuiging dat we prima 80% van ons voedsel uit de streek kunnen halen. Wat we vooral niet moeten doen is voedsel wat hier prima te verbouwen is, van ver gaan importeren. We moeten echter ook realistisch blijven. We gaan niet van vandaag op morgen over op een dieet zonder koffie, thee, chocolade en bananen. De vraag is ook of dat nodig is. Wat nodig is, is een keten, een weg van boer naar bord, die transparant is zodat je zeker weet dat wat jij betaalt voor je product niet slechts in de zakken verdwijnt van een paar mensen die jaarrond kunnen genieten van cocktails op de Bahama’s.

Wat mij betreft moet de verkoop van voedsel aan drie vereisten blijven voldoen:

1. De weg van boer naar bord moet transparant zijn; het is altijd traceerbaar waar een product vandaan komt.
Uitgangspunt is hierbij maximaal lokaal; wat ook lokaal te verkrijgen is, halen we niet van ver.

2. De keten van boer naar bord bevat zo min mogelijk en zeker geen onnodige schakels. Van elke schakel in de keten is duidelijk wat het bijdraagt. Voor De Streekboer is dat:

a. Het mogelijk maken dat de consument producten van verschillende boeren op een plek kan bestellen via onze webshop
b. Het inpakken en uitrijden van producten
c. Het vertellen van het verhaal van de boeren. Dit betalen wij uit onze productmarge.

3. Voedsel heeft altijd een eerlijke prijs. De boer krijgt minimaal de kostprijs (inclusief arbeid) voor zijn product. En het liefste nog een beetje extra zodat hij dat kan investeren in verduurzaming.

Zolang aan deze vereisten wordt voldaan, vind ik het geoorloofd om producten uit het buitenland in de webshop te zetten. Ik heb liever dat jij als consument samen met ons werkt aan een keten die deugt dan dat je voor je bananen toch weer naar de supermarkt moet en zo min of meer gedwongen wordt een keten in stand houdt die ons allemaal allerminst zint.

Goed om te weten: De producten worden over het water en over de weg vervoerd. Vervoer per vliegtuig doen we niet aan omdat dat veel te vervuilend is. Al het groente en fruit vanuit het buitenland is biologisch gecertificeerd. Een van de redenen hiervoor is dat direct te herleiden is waar het product vandaan komt. Ik heb een naam, een adres en certificaten. Dat betekent overigens nog niet automatisch dat het gemakkelijk is om een foto en persoonlijk verhaal van Andreo Payano te vinden. Ik vind dit wel erg belangrijk en ga hier dan ook de komende tijd mee aan de slag. Ik ben zeer benieuwd hoe belangrijk jij dit ook vindt en neem je graag mee in het proces!

Geniet van de bananen, bestel eenmalig of wekelijks een groente- of fruitpakket en uiteraard ben ik erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp!

Vanaf: 11,50

Inhoud zie beschrijving

Wissen

Geef een reactie

whatsapp knop