Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Bereiding

Pel de banen en blender ze heel fijn. Schil de bataten/zoete aardappel & aardappelen, snijd in stukken en blender of rasp ook deze heel fijn. Doe alles in een kom en voeg de rest van de ingrediënten tot aan de kokosolie toe. Meng heel goed met een mixer met deeghaken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de kokosolie heel kort en voeg het samen met de natriumbicarbonaat toe aan het meel. Wederom goed mengen. Spatel er daarna nog eventueel de cashewnoten door. Doe je beslag in een broodbakvorm met daarin bakpapier en zet het circa 55 minuten in de oven: laat de oven de eerste 10 minuten even op 150-160 graden staan. De rest van de baktijd zet je de oven op 140-150 graden. Laat het brood goed afkoelen op een rooster. Pas na volledige afkoeling (in de koelkast) krijgt resistent zetmeel zijn stevigheid en zijn optimale eigenschappen voor jouw darmgezondheid. En is het goed te snijden. Doe er een likje roomboter op (dit bevat namelijk al kant-en-klaar boterzuur)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gram bio bananen (liefst niet al te rijp)
  • 150 gram bataat/zoete aardappel
  • 100 gram aardappel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 150 gram bonenmeel* of (rode)linzenmeel
  • 4-5 gram Keltisch zeezout
  • (eventueel) 1-2 theelepels kaneel
  • 1 volle eetlepel appelazijn
  • 75-100 gram extra Virgin kokosolie of boter/ghee
  • 4 gram natrium bicarbonaat
  • (eventueel) een flinke hand cashewnoten

*Ik maakte het met veld-/tuinbonenmeel van Waldfarming. Mooi lokaal geteeld, betaalbaar en biologisch.

Geef een reactie

whatsapp knop