Jochum de Boer

Boeren: Jochum de Boer

Adres gegevens

Harlingerweg 30
Kimswerd

http://destreekboer.nl/jochum-de-boer/

yt mar Frysk

In Kimswerd, niet ver van de Waddenzee, staan de kassen van Jochem de Boer en zijn vrouw Paulien. Alle groenten worden hier verbouwd in een zogenaamde ‘Koude kas’, wat betekent dat er geen kunstmatig licht en kunstmatige verwarming wordt gebruikt. Ook wordt in de kas een bijzondere manier van bemesten toegepast. Alles in de kas is erop gericht dat de groenten op een zo duurzaam mogelijke manier worden gekweekt. “Wij bemesten onze grond op vele manieren. Zo gebruiken we bijvoorbeeld koemest, compost van eigen gewasresten, kippenmest van eigen kippen, luzernekorrels en wormencompost als meststof. Op deze manier wordt evenwicht gecreëerd. We voeden niet alleen de plant, maar ook het bodemleven. Het bodemleven is zo belangrijk omdat voldoende leven de bodem gezond maakt. Bij te weinig leven is er ruimte voor ziekten en plagen om toe te slaan.” De term evenwicht speelt een grote rol in de manier van produceren van Jochem. Er wordt op allerlei natuurlijke manieren geprobeerd om plagen te voorkomen. Zo wordt geprobeerd de plaaginsecten als Luis, Trips, Witte Vlieg en Spint tegen te gaan met hun natuurlijke vijanden, zoals de Gaasvlieg, het Lieveheersbeestje, de Orius, Roofmijt en de sluipwesp. Deze manier van bestrijden werkt prima, zolang er altijd maar iets groeit in de kas. Daarnaast worden altijd meerdere gewassen in de kas geteeld. Door nooit ‘op één paard te wedden’ blijven eventuele plagen altijd beperkt. Ook het niet het hele jaar rond kweken van gewassen kan plagen tegengaan. “Door alleen groenten te kweken die normaal gesproken ook in dat seizoen groeien, wordt een bijdrage geleverd aan het gezond en ziektevrij houden van de gewassen.” De gewassen van Jochem onderscheiden zich voornamelijk door de bemesting, maar ook zorg en aandacht voor de producten speelt een belangrijke rol. “Het zou mooi zijn dat mensen zichzelf weer vragen gaan stellen bij wat ze eten en zelf ook met zorg en aandacht kiezen voor voedsel. Het ideaalplaatje is natuurlijk dat iedereen voornamelijk uit zijn eigen omgeving eet van wat de natuur te bieden heeft. Het is niet erg als de boer daar een handje bij helpt.

Door alleen groenten te kweken die normaal gesproken ook in dat seizoen groeien, wordt een bijdrage geleverd aan het gezond en ziektevrij houden van de gewassen.

Jochum De Boer
2,89

100 gram
(ongewassen)

Op voorraad

Jochum De Boer
2,89

75 gram (ongewassen)

Op voorraad

Nieuw
Jochum De Boer
3,99

300 gram (ongewassen)

Jochum De Boer
2,89

per bosje

Op voorraad

Jochum De Boer
1,49

per bosje