Met de overvloed aan groenten en vruchten die momenteel klaar zijn om geoogst te worden, ligt voedselverspilling op de loer. Want als je toch genoeg appels 🍎 aan de appelboom hebt zitten, waarom zou je dan iets doen met de valappels met plekjes die al op de grond liggen? Het antwoord geven wij jou vandaag!

Vandaag hebben we een gastblogger: Janet Pasveer. Misschien ken je Janet van de Zadenbibliotheek Fryslân: een gaaf initiatief waardoor je gratis (moestuin)zaden kun lenen en uitwisselen. Janet doet echter meer dan dat. Ze is ook expert in inmaken, wecken en conserveringstechnieken waardoor overschotten aan opbrengst goed blijven en je in de koude wintermaanden ook nog van heerlijk groente en fruit kan genieten. Tegen voedselverspilling en voor een goede kerstmaaltijd; een win-win. Dus… aan de slag!

Recept: De lekkerste appelmoes van valappels 🍏🍎 #nowaste #metofzondersuiker?

+ 3 gouden tips om jouw appelmoes nog feestelijker te maken!

Benodigde materialenappelmoes

– Pan met een bodempje water
– Garde
– Teiltje om de potjes brandschoon in te maken
– 2-3 gebruikte potjes (ruim 300 ml) met metalen deksel (twist-off deksel)
– 1 eetlepel soda

Ingrediënten

– 1 kilo (val)appels uit eigen tuin of van Natuurtuin ‘t Hummelhûs 
– ½ citroen (of citroensap uit een flesje)
-1 theelepel kaneel

Eventueel extra nodig
50 gr kristalsuiker

Stap 1: Potjes schoonmaken

– Kijk of de deksels onbeschadigd zijn. Alleen dan zijn ze geschikt om te gebruiken.
– Leg de potjes in een schoon bakje of schone gootsteen in heet water en voeg 1-2 eetlepels soda toe.
– Laat de potjes en de deksels 10 minuten goed onder water staan.
– Na ongeveer 10 minuten spoel je de potjes en de deksels af met heet water. – Vervolgens zet je ze met de opening naar beneden op een schone theedoek.

De potjes zijn nu brandschoon en klaar om gevuld te worden!

Stap 2: Appelmoes maken

– Schil de appels, verwijder de lelijke plekken en de klokhuizen.
– Doe de stukken appel in de pan en sprenkel het sap van een halve citroen er over.
– Zet de pan met een klein laagje water op het fornuis en breng je het aan de kook. Blijf er even bij en roer af en toe.
– Als het water kookt en de eerste appels zacht worden zet je de pit flink lager en doe het deksel op de pan. Blijf af en toe roeren.
– Na een tijdje zijn alle appels zacht en gaar geworden, nu kun je er flink met de garde doorgaan en een mooie gladde appelmoes maken.
– Voeg 1 theelepel kaneel toe.
– Wil je suiker toevoegen dan kun je dat nu naar smaak doen.

Stap 3: Appelmoes conserveren

– Laat de appelmoes even een paar minuten doorkoken terwijl je roert.
– Vul de potjes met de appelmoes. Gebruik een lepel die net wat kleiner is dan de opening van de potjes. Vul het potje tot aan de rand, de kunst is om de hals van het potje schoon te houden. Lukt dat niet helemaal, maak de bovenkant dan nog even met een stukje keukenpapier schoon.
– Draai na het vullen de deksel direct op het potje en zet het 5 minuten omgekeerd weg.

Klaar is je eigengemaakte, lokale, no-waste appelmoes!

3 gouden tips voor appelmoes met een twist

Tip 1: Alternatief voor kristalsuiker
Je kunt de kristalsuiker in de appelmoes prima vervangen door een alternatief naar keuze. Experimenteer vooral met wat je lekker vindt. Zo kun je kiezen voor rietsuiker, kokosbloemsuiker, diksap of – voor een 100% lokale appelmoes – de honing van Imkerij Kuipers (Friesland) of Landgoud(Groningen).

Tip 2: Appelmoes met een bite
Wil je wat meer ‘bite’ aan jouw appelmoes geven dan kun je 10 – 20% van de geschilde appels nog even buiten de pan laten. Deze snijd je in wat kleinere stukjes en voeg je toe aan de appelmoes aan het begin van stap 3. Doordat deze wat later worden toegevoegd krijgt je appelmoes een wat grovere structuur.

Tip 3: Appelmoes anders; exclusieve appelmoes voor Kerst 🎄janet
Maak een appelmoes met een ‘twist’. Kruiden die goed combineren met appels zijn behalve kaneel: vanille(suiker), verse gemberrasp (lekker pittig), koriander (lekker gek), citroen- of sinaasappelrasp. Zo maak je echt een uniek kadootje voor een verjaardag, sinterklaas of kerst. Natuurlijk kun je het potje versieren met een leuk stofje over de deksel en/of een handgeschreven tekst met kalkstift die op glas kan schrijven.

Dit is nog maar het begin….

Niet alleen valappels zijn prima te conserveren. Al het overschot dat we momenteel hebben – denk bijvoorbeeld aan de extra courgettes 🥒 en aubergines 🍆 die jullie de afgelopen weken gratis bij jullie bestelling hebben gekregen van Jochum de Boer – zijn in te maken zodat je ook met Kerst nog kunt genieten van deze lekkere producten. Hiervoor zijn echter iets meer materialen en kennis benodigd. Lijkt het je leuk om dit op te doen? Kijk dan eens naar de cursussen wecken en inmaken die Janet met haar collega Tine Sietsma geeft!


SandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Geef een reactie

whatsapp knop