Zijn al jullie producten biologisch?

Volgens mij is het de meest gestelde vraag aan De Streekboer. Het antwoord op die vraag is simpel; de uitwerking en de achtergrond is iets ingewikkelder. Vandaar dat het hoog tijd wordt er eens dieper in te duiken. Janco en ik doen jullie de oproep hier aan mee te doen. Hoe? Door jullie vragen over biologisch versus niet-biologisch, bespoten en onbespoten etc. bij ons neer te leggen.

Zelf heb ik me er nog nooit echt in verdiept 😱

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik me persoonlijk nooit echt grondig verdiept heb in wat biologische certificering nu eigenlijk inhoudt. Dit is uit luxe geboren. Als wij met potentiële streekboeren om tafel gaan om te kijken of ze ook aan De Streekboer kunnen leveren, praten we over de manier waarop de potentiële Streekboer produceert. Aan de hand hiervan maken Janco en ik zelf de afweging of we de boer en de producten in het assortiment opnemen. Biologisch is niet uit uitgangspunt. Een van onze boeren zegt vaak gekscherend: “het moet niet perse biologisch zijn, het moet vooral logisch zijn.”

Maar waarom dan toch certificeren?

Biologische certificering is voor ons nooit de noodzaak geweest omdat wij bij De Streekboer altijd als uitgangspunt hebben genomen – en nog steeds nemen – dat de producten die in de webshop staat van dichtbij komen. Daarmee kunnen wij zelf, en iedereen die bij De Streekboer koopt, nagaan of de producten en productiewijze voldoen aan de door ons gestelde norm.

Toch gaat een boer niet voor niets voor een biologische certificering en heeft hij/zij daar vaak goede redenen voor. Hetzelfde geldt echter voor boeren die bewust de certificering niet aanvragen.

Kortom, het is niet zwart/wit….

Juist om de nuancering aan te brengen, gaan we in september en oktober in de nieuwsbrieven uitgebreid om het onderwerp bio/niet-bio induiken. Ik heb er nu al zin in! Niet om verdeeldheid te zaaien en bio en niet-bio recht tegenover elkaar te zetten, maar juist om begrip te creëren en de nuance te maken. We laten biologische boeren en niet biologische boeren aan het woord, we vertellen wat biologische certificering inhoud, etc. We laten jou voor nu in ieder geval alvast weten hoe je op onze site kunt zien welke producten bio en niet bio zijn en vragen jullie om aan ons te kennen te geven wat je over dit onderwerp wilt weten. Dan gaan wij op zoek naar de antwoorden!

Hartelijke groet, ook namens Janco,
Sandra
oprichter van De Streekboer

PS: Zo staat het in onze webshop aangegeven

Wil je kiezen voor bio? Dat kan eenvoudig is onze webshop. Bij elk biologisch gecertificeerd product staat namelijk tussen haakjes (bio) achter de naam. Enkele producten zijn biologisch dynamisch gecertificeerd. Dit is aangegeven met (bd).


SandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

Een reactie op “Bio: logisch of niet?

  1. Pingback: De Streekboer – De omslag kwam toen ik zelf ging zuivelen | Online Lokaal Boodschappen

Geef een reactie

whatsapp knop