De situatie: Ik heb een dag gewerkt, ben hongerig en op weg naar huis. De kinderen hebben al bij opa en oma warm gegeten, manlief eet altijd warm op zee (op de boot waarop hij werkt). Wat zal ik zelf eens gaan eten? Zal ik even snel langs de supermarkt rijden voor een maaltijdsalade? Het is zo makkelijk. En gezond, toch?

Vooropgesteld: Een maaltijdsalade van de supermarkt op z’n tijd kan natuurlijk echt geen kwaad. Uiteraard zijn er onderzoeken die aantonen dat de maaltijdsalades ongezond zijn en te veel zout bevatten. Maar voor een keer kan het echt geen kwaad (is mijn persoonlijke mening).

Toch besloot ik op een gegeven moment gewoon te stoppen met kant-en-klare maaltijdsalades uit de supermarkt. De reden? Ik wilde mezelf bewijzen dat ik het beter, lekkerder en sneller kan! En dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds.

Je herkent het vast. Misschien niet met een maaltijdsalade, maar dan wellicht met koekjes, snoep, chips of een andere verslaving: Regelmatig pop er een stemmetje in mijn hoofd op die er aan denkt om dat te kopen. (Hoe kan het überhaupt dat dat stemmetje zo sterk is??). Keer op keer kost het 10 minuten om dat stemmetje te laten indalen en te beseffen dat ik zelf thuis in een handomdraai iets veel lekkerders kan bereiden. Gelukkig maar dat de autorit naar huis meer dan 10 minuten tijd kost… 😉

Hierbij mijn handvatten voor een snelle, en altijd lekkere, zelfgemaakte maaltijdsalade

Whatsapp Image At ..
Ik heb standaard in huis:

Daarnaast heb ik een weekabonnement op de biologische snackbox. Daar zit elke week wel weer iets in waar ik iets mee kan. Ook koop ik eigenlijk standaard elke week twee komkommers en een bakje kiemen.

Bereiden

Stap 1

Ik begin met inventariseren wat de basis voor mijn salade wordt. Dat hangt namelijk af van wat ik in huis heb. Heb ik bladgroenten? Dan gebruik ik deze. Zo niet, dan gebruik ik witte kool, rode kool of wortelen als basis. Meestal ligt er nog wel een stuk kool in mijn koelkast van een eerdere maaltijd. Die kunnen immers dagen liggen.

Stap 2

Ik kijk wat bij mijn basisgroente past en wat ik nog in de koelkast heb liggen. Is er nog wat pasta, quinoa of tempeh over van de dag ervoor en maak ik een salade op basis van bladgroenten? Dan meng ik dat er ook doorheen. Bij een salade met wortelen of kool rasp ik de groente fijn en voeg ik vaak een handje rozijnen toe

Stap 3

Ik plunder de rest van de voorraadkast. Soms voeg ik een ei toe, soms wat noten, soms kaas, net waar ik zin in heb.

Stap 4

Ik maak de salade af met een dressing op basis van een olie, iets als balsamicoazijn, yoghurt of mosterd, peper, zout en de verse kruiden die in de vensterbank staan. Als ik microgreens of kiemen in huis heb, voeg ik die ook toe.

En dan is het extra genieten van de salade. Niet alleen omdat het knettervers is en volledig is gemaakt met lokale producten. Ook omdat je het toch maar weer – in een handomdraai – zelf gemaakt hebt. Enjoy!

Geef een reactie

whatsapp knop