Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Imkerij Kuipers uit Heerenveen

Aflevering 42
Klaas en Akkie Kuipers
19 juli 2021

Na drie weken vakantie mag ik weer beginnen! Tijdens onze camperreis vonden we in het noorden van de Duitse staat Beieren een prachtige camperplaats tussen de fruitbomen. Terwijl Rinse in Leek de eerste pruimen en appels van het seizoen in onze webshop zette, liepen wij nog een rondje door de mooie omgeving waar we wilde rijpe pruimen in allerlei soorten uit de bomen plukten en de appels van de grond raapten om er appelmoes van te maken. Tussen de bomen zien we op verschillende plekken bijenkasten staan en ik vertel de jongens maar weer eens hoe belangrijk deze bijzondere dieren zijn. We horen zelfs vaak mensen beweren “zonder bijen geen eten”. Bijen dragen zorg voor bestuiving van bloemen en planten. Zonder bestuiving is er in veel gevallen geen bloei, geen bloei, geen vruchten en zonder vruchten zou de wereld er heel anders uitzien.

Kinderen In Boomgaard
Kinderen In Boomgaard

Niet alleen in fruitboomgaarden worden bijen ingezet, maar ook voor kasgroenten zoals tomaten, aubergines, paprika en komkommer en zaadteelt voor onze wintergroenten als kool, peen en ui. Bij De Streekboer hebben we daarom indirect te maken met bijen maar gelukkig ook direct door de prachtige bijvangsten die we via Imkerij Kuipers kunnen aanbieden in onze webshop. Vorig jaar was ik op bezoek bij Klaas Kuipers en zijn vrouw Akkie.

Imkerij Kuipers
Klaas Kuipers

Klaas stapte op zijn 27e met een bijenvolkje het appartement binnen, waar hij dan samenwoont met Akkie. Ze hebben maar een klein balkon en Akkie is daarom niet direct enthousiast over Klaas zijn nieuwe hobby. Maar als ik, bijna 50 jaar later, bij ze aan de keukentafel zit, vertellen ze samen enthousiast over de bijenvolkjes die sindsdien onderdeel van hun leven zijn. Op dit moment heeft Klaas nog zo’n 50 bijenkasten, een deel wordt door hem verhuurt aan fruit- en paprikatelers en sinds jaar en dag staan er meerdere kassen bij een grote zaadhandel in de buurt.

Honing kennen we allemaal. Elke soort heeft zijn specifieke kleur en smaak die ontstaat door het verschillende stuifmeel van alle soorten bloemen en planten. Voor een bij is honing het wintervoedsel maar ze maken zo veel dat wij ervan mee kunnen snoepen.

Bijenwas gebruiken we om kaarsen en zeep te maken en stuifmeel is vanwege de grote hoeveelheid vitamine B12, een waardevolle toevoeging in voeding voor mensen die geen vlees eten. Koninginnegelei bevat veel eiwitten en mineralen en versterkt het immuunsysteem. En dan bestaat nog het wondergoedje propolis wat door bijen gebruikt wordt als cement in de korf. Het beschermt een bijenvolk tegen indringers maar werkt ook ontstekings- en bacterieremmend zodat het vaak gebruikt wordt in verzorgingsproducten.

Zo blijken bijen niet alleen een belangrijke bijdrage te leveren aan ons voedsel, maar hebben we als mens nog veel meer voordelen van deze mooie dieren.

Vraag het de (Streek)Boer

Ik ben op zoek naar Bijenwaskorrels, kan ik die bestellen bij Imkerij Kuipers?
Ik verwerk zelf alle bijenwas. Het wordt gebruikt voor beienboenwas en in de nieuwe honingraat.

Hoeveel honing produceert een bij en hoeveel een volk?
Een sterk bijenvolk met ca. 400.000 vliegbijen kan 25 kilo honing halen in een seizoen

Wat doen bijen in de winter?
Het volk gaat in rust, ze kruipen als het kouder wordt dicht bij elkaar en zitten dan op een kluitje opgehoopt. Dat noemen we de wintertros, de tros zit op het voer omdat het voor een individuele bij te koud is om bij het voer te komen. In zo’n tros verliezen ze niet te veel warmte aan hun omgeving. Zodra in het voorjaar de temperatuur weer boven 10 graden komt worden ze weer actief.

Bekijk het assortiment van Imkerij Kuipers

Geef een reactie

whatsapp knop