Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week bezoekt Dieuwke Geitenhouderij Makkum

Aflevering 26
Geitenhouderij Makkum
29 maart 2021

Onder de rook van Makkum, achter de dijk van het Van Panhuyskanaal, ligt de geitenboerderij van Harm en Ankie. Van ver zie ik de daken met zonnepanelen al glinsteren in de zon. Ik waai bijna het erf af en Ankie neemt me snel mee naar binnen. Boven de jongveestal hebben ze een kantine en twee werkplekken gerealiseerd vanwaar we mooi uitzicht hebben over de geiten in de stal.

De geiten in Makkum worden tweemaal daags gemolken, twee keer per week wordt de melk opgehaald en naar de fabriek gebracht waar er babyvoeding van wordt gemaakt. In Nederland wordt niet veel geitenmelk gedronken, wereldwijd wordt er echter in veel landen meer geitenmelk dan koemelk gedronken. In die landen krijgen baby’s logischerwijs vaker flesvoeding op basis van geitenmelk in plaats van koemelk.

Gpve

De liefde voor geiten begint bij Harm in zijn jeugd op het koeienbedrijf van zijn vader. Als jongen heeft Harm al geitjes die hij als hobby ook zelf melkt. Als zijn broer het bedrijf overneemt is het voor Harm dan ook een logische stap om te onderzoeken of hij verder kan in de geitenhouderij. Hij begint in 1990 in Noardburgum voor zichzelf. Na diverse omzwervingen door Friesland verhuizen Harm en Ankie met hun drie kinderen in 2007 naar Makkum. Ze nemen daar een bestaande geitenhouderij over. De melkprijs is niet altijd goed geweest en vooral Ankie vraagt zich
weleens af of ze niet moeten stoppen. Maar voor Harm is dat nooit een optie geweest; het houden van geiten hoort bij hem.

Ook Ankie haar leven begint op een boerderij, ze groeit op met de dieren en weet hoe het is om tussen de dieren te leven. Ze wordt verpleegkundige maar helpt Harm met de geiten waar het kan. In 2016 besluit ze om haar baan op te zeggen en fulltime mee te helpen op de boerderij. Nu ze vier mensen in dienst hebben en een erkend leerbedrijf zijn is er voor Ankie nog altijd genoeg te doen.

Als antwoord op de vraag of één van de kinderen interesse heeft in het overnemen van het bedrijf, schudden ze beide het hoofd. “Wijzelf zouden niet anders willen dan geitenboer zijn maar begrijpen heel goed dat zij een andere keuze maken. Het is geen gewone baan die wij hebben, het is een manier van leven, altijd.”

Om melk te produceren moet een geit lammeren. Een geit kan heel duurzaam melk produceren, omdat zij na één keer aflammeren vaak jarenlang melk kan geven. Dit wordt ‘duurmelken’ genoemd wat door veel Nederlandse geitenhouders wordt gedaan.

De geitjes die op het bedrijf worden geboren, worden aangehouden zodat ze later ook melk kunnen geven. Een deel van de bokjes gaat naar andere melkgeitenhouders om daar weer de geiten te dekken. Voor de rest van de bokjes is in Nederland eigenlijk geen markt. Het vlees van geitenbokjes wordt daarom helaas grotendeels naar het buitenland geëxporteerd. In 2018 komen wij in contact met Harm en Ankie en we bespreken de mogelijkheden om het vlees van de bokjes lokaal af te zetten.

Harm en Ankie brengen hun bokjes nu naar de slager/slachter in Tzum zodat onze klanten kunnen kennismaken met geitenvlees. Want het is toch jammer dat het vlees van een geitenbokje, waarvan de smaak heel dicht in de buurt van lamsvlees ligt, in Nederland niet gegeten wordt. Proef en ervaar het zelf. 

Lees je volgende week weer mee? Dan breng ik een bezoekje aan Nesser Schapenkaas en hoop ik achter het geheim van de enige echte zachte schapenkaas. Heb jij alvast een vraag aan Jappie en Tineke? Laat het ons weten dan kan ik het de boer vragen en vind je het antwoord volgende week onze nieuwsbrief!

Geef een reactie

whatsapp knop