Geitenboerderij Makkum

Boeren: Harm en Ankie van der Veen

Adres gegevens

Meerswal 2
Makkum

http://www.geitenboerderij-makkum.nl/

Harm van der Veen en Ankie van der Veen–Meijer wonen met hun drie zoons in Makkum (Friesland). Ze houden ongeveer 1000 geiten met bijbehorend jongvee.
Harm zit al sinds 1990 in de geiten Voor de hobby fokte hij al vanaf de lagere school, met geiten. Zijn broer nam het melkveebedrijf van zijn ouders over. Omdat hij geen koeienboerderij kon beginnen is hij gestart met geiten.

“We hebben op meerdere plekken in Friesland geiten gemolken tot we in 2006 tegen dit bedrijf aanliepen. Toen we het overnamen werden er 900 geiten gemolken, we hebben het bedrijf langzaam opgeknapt en iets uitgebreid. Sinds een jaar staat er een nieuwe stal voor het jongvee, die voldoet aan de maatlat duurzame veehouderij. We hebben zonnepanelen, en zijn daarmee sinds dit jaar volledig zelfvoorzienend voor wat de energie betreft”.
“In de toekomst willen we ons bedrijf openstellen voor publiek en een winkeltje starten, met bijvoorbeeld verkoop van ijs of vlees”.
“Onze geiten lopen in een potstal. Zomers als het mooi weer is, kunnen ze naar buiten. Onze geiten krijgen voer op maat. Naast kuilgras, kunnen ze een paar keer per dag een portie krachtvoer halen in ons voerstation”.

“We proberen onze geiten op een zo duurzaam mogelijke manier te melken. Om melk te kunnen produceren moet een geit lammeren en worden er geiten en bokjes geboren. Een geit hoeft niet ieder jaar af te lammeren om melk te blijven geven (duurmelken) Op basis van de productie selecteren we de geiten die wij bij de bok doen en laten lammeren. De jonge geitjes blijven op ons bedrijf. Een deel van de bokjes die op ons bedrijf geboren worden, worden als fokbokjes verkocht aan andere geitenbedrijven. De rest van de bokjes houden we op ons bedrijf tot ze tussen de 12 en 20 kilo wegen.

Het vlees van een geitenbokje is net zo lekker als lamsvlees. Het is jammer dat een groot deel van deze bokjes niet in Nederland opgegeten worden maar naar het buitenland verdwijnen (in Spanje en Griekenland wordt bijvoorbeeld) veel geitenvlees gegeten. Wij willen proberen middels onze deelname aan De Streekboer om geitenvlees meer bekendheid te geven. De geiten worden geslacht bij slagerij Walburg in Tzum.
Voor meer informatie over ons bedrijf kunnen jullie kijken op onze website; www.geitenboerderij-makkum.nl