Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week is ze bij Marion en Co Bakx van De Kromhoekster Kip. 

Aflevering 8
De Kromhoekster Kip
Maandag 9 november 2020

Vandaag heb ik een afspraak met Marion en Co Bakx, samen runnen ze een pluimveehouderij in Frieschepalen. Ik nam niet eerder de tijd eens langs te gaan en voer het adres (Kromhoek 37) in op Google Maps. Ik begrijp dan ook waarom die heerlijke kip in onze webshop ‘De Kromhoekster Kip’ heet.

Ik stap binnen in de enorme boerderijwinkel, vandaag zijn Co en Marion naast kippenboer ook Pake & Beppe. Kleindochter Jasmijn neemt me direct mee de trap op naar het grote raam waar ik zicht hebt op één van de vijf stallen. Ze vertelt honderduit over de kippetjes, dat ze zo graag een huisdier zou willen en over haar knuffelkonijn. We kijken samen naar de witte kuikens die gezellig door elkaar scharrelen in de stal. Co vertelt me over de ruime in de stal die de kuikens hebben, nu wat minder want over een paar dagen zijn ze voldoende gegroeid en wordt er een deel opgehaald. De dieren die achterblijven hebben daarna weer lekker de ruimte, logisch maar ik realiseerde me nooit dat het zo werkt.

Aan de grote stamtafel in de winkel vertellen Co en Marion hoe het allemaal begon. Marion haar ouders runden een varkensbedrijf in Ede. Dat het Marion was die het bedrijf zou willen overnemen was al vroeg duidelijk, ze kon zich als kind een leven zonder dieren al niet voorstellen. Bij Co thuis hadden ze kippen en varkens maar voor pa Bakx was een volledige baan naast het boeren noodzakelijk om rond te komen. Dat Co boer wil worden weet ook hij al vroeg, hij heeft echter een ander beeld van het vak en van een bedrijfsovername is daarom geen sprake. Als Co en Marion elkaar leren kennen is al snel duidelijk waar hun toekomst ligt; bij de varkens in Ede.

Na 10 jaar staat er in 1990 een koper voor de deur die een bod doet waar ze geen nee tegen kunnen zeggen. Ze zijn dan nog helemaal niet klaar en gaan daarom op zoek naar een nieuwe toekomst. In Frieschepalen vinden ze een oude boerderij met een varkensstal en twee pluimveestallen. Co vertelt lachend: “We kregen tips uit onze omgeving; neem vleeskuikens, dan heb je om de twee maanden de stallen leeg en tijd voor vakantie en een sociaal leven.” Dat bleek helaas niet op te gaan, als de stallen leegstonden moest er juist heel hard gewerkt worden en een week langer wachten met nieuwe kuikens durfden ze die eerste jaren helemaal niet aan. Er wordt hard gewerkt en een vakantie met het hele gezin zit er lange tijd niet in.

Kromhoekster Kip

Met de ervaring die ze hebben verleggen ze in de loop van de tijd de focus. Een snelgroeiend vleeskuiken wordt een tevreden kip die langzaam en gezond groot mag worden. Ze onderzoeken wat het toevoegen van mineralen aan drinkwater en voer doet met de gezondheid van de dieren. De kippen worden gezonder groot en scharrelen tevreden rond in de stallen. Het gebruik van antibiotica blijkt niet langer nodig en sinds 2009 groeien de kippen aan de Kromhoek op zonder antibiotica. Ook resulteren de aanpassingen in een malser stukje vlees wat ook beter van smaak is. Tot dan gaan de kippen nog altijd via de slachter naar het buitenland. Maar waarom zouden we de Nederlandse consument dit product niet gunnen?

In 2013 openen ze een winkeltje bij de boerderij en ‘De Kromhoekster Kip’ is geboren. Vijf jaar later wordt een prachtige nieuwe winkel gerealiseerd als onderdeel van de verbouwde stal, het assortiment is inmiddels flink uitgebreid met vlees, groenten en zuivel van collegaboeren. ‘Zo smaakt de kip van vroeger’ is wat ze vaak te horen krijgen en klanten uit de wijde omtrek blijven ervoor naar Frieschepalen rijden.

Geef een reactie

whatsapp knop