Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Aardbeienkwekerij Poelman uit Veenhuizen

Aflevering 37
Sita Poelman
9 Juni 2021

Ik rij op een mooie zonnige dag naar Veenhuizen. De borden langs de weg wijzen me de juiste kant op. Ik zie van ver al een grote aardbei aan het begin van pad dat me naar de boerderij brengt. Ik ga op bezoek bij Sita Poelman van Aardbeien Kwekerij Poelman. Op het erf, voor de boerderijwinkel zitten een paar klanten aan houten picknickbanken in de zon te genieten van een ijsje. Vast en zeker vervolgen die straks hun fietstocht niet zonder een bakje heerlijke aardbeien mee te nemen.

Hartelijk word ik ontvangen door Sita die me direct meeneemt de kas in. Zodra het mooie weer doorzet en de zon zijn werk doet schiet daar de temperatuur omhoog. Als Sita de deur openschuift komt de zoete geur, waar voor mij de Hollandse aardbeien om bekend staan, ons al tegemoet. Aan het pad, dat dwars door de kas loopt, grenzen op ooghoogte 45 rijen vol aardbeienplanten. Ze hangen allemaal bomvol prachtige rode zomerkoninkjes. Toevallig las ik vanmorgen een nieuwsbericht waarin stond dat de laatste 10 jaar de productie van aardbeien in Nederland bijna is verdubbeld. Wat opvalt is dat de export van de Hollandse aardbei nauwelijks is gestegen. Het grootste gedeelte eten we hier lekker zelf op. Dat hebben Sita en haar man Gerard de laatste jaren ook wel gezien. Uit de verre omgeving komen mensen naar de winkel in Zevenhuizen, ze kunnen in het voorjaar niet wachten tot het zover is. “Dit jaar zijn we laat gestart met de aardbeienpluk, vanwege de kou in het voorjaar duurde het veel langer dan andere jaren voordat de aardbeien rood kleurden. Nu het eindelijk mooi weer is, moeten we hard werken om alle rijpe aardbeien geplukt te krijgen” aldus Sita.

Samen met haar man Gerard en zoon Martin runt ze de kwekerij. Robin, die op zijn 15e met een bijbaantje is begonnen bij de familie Poelman, is recent aangesloten in de vof. “Ik denk lang nog niet aan om te stoppen,” zegt Sita “maar er komt vast eens een tijd dat we wat rustiger aan zullen moeten doen en dan kunnen Robin en Martin samen verder.”

Jaren werkte Sita in de gehandicaptenzorg, maar Gerard wilde altijd al boer worden. Het kweken van aardbeien was niet het eerste wat in ze op kwam. “Samen zijn we gestart met melkkoeien en vervolgens overgestapt naar melkgeiten. Die markt was lastig. De melkprijs is zo laag geweest dat de rekeningen niet meer betaald konden worden en noodgedwongen moesten we nieuwe plannen maken” verteld Sita. “Er kwam iemand langs die ons tipte om met aardbeienteelt te beginnen, volgens hem was de grond hier goed. Hij prikte er gaatjes in en wij liepen erachter aan met de plantjes.” Het bleek een goede set. Achter de kas staan nog eens 75 rijen met aardbeienplanten die groenten onder plastic tunnels. Als de kas leeg is geplukt dan plukken we hier verder, op deze manier is het seizoen veel langer.

“Ik pluk regelmatig zelf mee. Ik wil weten wat er speelt bij onze plukkers en of de sfeer goed is. Dat vind ik heel belangrijk“ vertelt Sita. In deze tijd van het jaar hebben we veel jeugd aan het werk. Het is wel hard werken, maar daar wordt niemand minder van. Het is heel gezellig en ’s middags zijn ze vrij, dat is het voordeel van deze bijbaan. Sita krijgt vaker de vraag of ze biologisch gecertificeerd zijn, en natuurlijk ben ik ook benieuwd. ‘Mensen denken vaak dat biologisch betekend dat een vrucht onbespoten is. Dit is lang niet altijd het geval. De regels voor gewasbescherming zijn in Nederland heel streng, wat we hier gebruiken tegen bijvoorbeeld meeldauw en vruchtrot zijn biologische middelen. Lokaal je producten kopen betekend dat de lijnen kort zijn, de kas is altijd open, als mensen een kijkje willen nemen dan kan dat en vertellen we graag hoe het er bij ons aan toe gaat. Als je (biologische) aardbeien uit Spanje eet is de teler niet zichtbaar.

Met twee dozen aardbeien uit onze eigen streek stap ik in de auto, voordat ik thuis ben is er één leeg. De jongens en mijn man mogen na het eten de rest delen.

Waarom zitten de aardbeien in plastic bakjes?
Ondanks dat aardbeien en ander zacht fruit in plastic het langst mooi blijven, willen wij ook graag die duurzaamheidsslag maken. Nieuwe bakjes van karton zijn besteld en we zullen halverwege het seizoen de omslag maken.

Hoe bestrijden jullie ongedierte zoals spint en bladluis?
Wij zetten bio beestjes uit tegen spint, thrips en luis én we hebben hommels voor de bestuiving.
Dat houdt wel in dat we veel moet spotten, we hebben altijd de loep op zak om te kijken wat er gebeurt en of er ongenode gasten op de aardbeien zitten.

Bekijk het assortiment van Sita

Geef een reactie

whatsapp knop