Poelman Aardbeien

Boeren: Sita, Gerard en hun zoon Martin Poelman

Adres gegevens

Dwarshaspel 14
Zevenhuizen

http://www.facebook.com/poelmanaardbeien/

Aardbeienkwekerij Poelman is een familie bedrijf in het mooie Westerkwartier op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Sita Poelman houdt zich dagelijks bezig met de teelt van de aardbeien en wordt hierin bijgestaan door man Gerard en zoon Martin. In het seizoen werken er seizoenwerkers (vooral uit de buurt) die helpen met de oogst. Aardbeien telen is zeer intensief werk waarbij veel handwerk nodig is. Voordat de aardbeien in het bakje liggen is er al heel veel werk verricht. Naast aardbeien zijn we in 2016 ook begonnen met het verbouwen van asperges.

Aardbeien

Wij kweken al meer dan 25 jaar aardbeien. We zijn begonnen in de volle grond omdat de aardbei dan heel kwetsbaar is voor regen en wind zijn we in 2000 gaan telen op stellingen in plastic tunnels en onder regenkapjes. Het grote voordeel hiervan is dat  het seizoen verlengd kan worden waardoor we vanaf half mei t/m half oktober kunnen oogsten. Er kan hierdoor beter gestuurd worden m.b.t. de voeding. Hierdoor is de kwaliteit beter te garanderen.

Wij besteden veel aandacht aan de teelt en aan het plukken van de aardbeien. Wij sorteren op kwaliteit en op maat. De aardbeien worden pas geplukt als ze lekker gerijpt zijn. Dat kun je dan ook proeven. Veel mensen zeggen dat onze aardbeien verslavend zijn omdat ze zo lekker zijn. Wij hebben geen verwarming in de tunnels dus ze worden niet snel klaar gestoomd maar ze kunnen over het algemeen rustig rijpen en dat proef je.

Asperges

Asperges kom je in het Westerkwartier niet zoveel tegen. De combinatie aardbeien en asperges leek ons een goede keus om in de regio af te zetten als een echt streekproduct. Er gaat niets boven verse asperges, zo van het land naar de klant. Naast de heerlijke smaak van asperges is het ook heel gezond en bevat het heel weinig calorieën. Het is gegarandeerd een eerlijk product en past dus helemaal in de trant van deze tijd van goed en gezond eten.

Traditioneel wordt er geoogst vanaf ongeveer 20 april (hangt af van het weer) tot het Sint Jansfeest op 24 juni. De asperges worden in de ochtend gestoken en in water bewaard tot ze de volgende dag gesorteerd en klaar gemaakt worden voor de verkoop.

Duurzaamheid

Wij hechten veel waarde aan het telen van een duurzaam product. Dit houdt in dat we ziektes en plagen zoveel mogelijk proberen te bestrijden met inzet van beestjes.

Ook vangen we het drainwater op en hergebruiken dit weer, dit is beter voor het milieu.

Doordat we ons product zoveel mogelijk in de streek willen afzetten is er weinig transport nodig, dit houdt tevens ons product zo vers mogelijk. Wij leveren ook aan bakkers, groenteboeren en restaurants in onze omgeving.

Bent u benieuwd naar onze producten en waar ze worden geteeld, kom dan eens een kijkje nemen aan de Dwarshaspel 14 in Zevenhuizen. De winkel is in het hoogseizoen dagelijks geopend van 8 tot 20.00 uur.