Het is vakantie! Dat geldt ook voor de Boer van de Week column. Vandaar dat we vier weken lang een uitstapje maken en aandacht besteden aan waar we voor staan: lokale producten. Wat is voor ons lokaal? We nemen jou er in mee. Deze week aflevering 2.

Wat is lokaal? Aflevering 3: Verwerking & verkoop

Vorige week nam ik jullie mee in het verhaal van onze mosterd. Ik benadrukte waarom we het bij De Streekboer belangrijk vinden dat niet alleen de verkoop en de verwerking van een product in de regio plaatsvindt maar ook de grondstoffen uit de streek komen. Deze week draaien we het om: Wat voor eisen stelt De Streekboer aan de verwerking en de verkoop van voedselproducten en waarom?

Producten uit de webshop van De Streekboer zijn zo min mogelijk bewerkt. Toch ontkomen we ook niet volledig aan bewerkingen. Brood heeft uiteraard een bewerking ondergaan, aan verschillende zuivelproducten zijn smaakjes toegevoegd en denk daarnaast aan de jammen en alcoholische dranken. Bij toevoegingen gaat de voorkeur altijd uit naar zo natuurlijk en zo min mogelijk bewerkte producten. Honing – lokaal geproduceerd uiteraard – heeft de voorkeur als toevoeging boven sterk bewerkt (geraffineerd) bietsuiker. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de verwerking in de streek plaatsvindt. Bier is een mooi voorbeeld van hoe dat wel en hoe dat niet kan.

De grondstoffen van bier zijn steeds beter in de streek te vinden: Hop wordt tegenwoordig lokaal geproduceerd en ook komt er steeds meer lokale brouwgerst op de markt. Een aantal jaren geleden schoot het aantal lokale bierproducenten dan ook als paddestoelen uit de lucht. Toch hebben we niet zomaar al deze biertjes in het assortiment opgenomen. De reden hiervoor is dat – alhoewel de brouwers en de grondstoffen uit de streek kwamen – het biertje meestal in de Randstad gebrouwen werd. Dit zorgt toch weer voor onnodige voedselkilometers. Us Heit was een van de weinige brouwers die dat niet deed, vandaar dat we rond de Kerst kun bier altijd nog verkopen.

Lokale verwerking zorgt op haar beurt ook weer voor lokale werkgelegenheid. Dit is goed voor de lokale economie en scheelt weer een hoop voedselkilometers. Daarom stimuleren we dit bij De Streekboer door als eis te stellen dat ook de be- en verwerking en verkoop van producten in de streek plaatsvindt.

Vond je het leuk om te lezen? De komende week volgt nog Aflevering 4: Duurzaamheid. Daarna gaan we weer over op de oude, vertrouwde ‘Boer van de Week’ column. Je kunt de artikelen en ook Aflevering 1 en 2 over de Regio altijd teruglezen op
onze site.

Geef een reactie

whatsapp knop