Het is vakantie! Dat geldt ook voor de Boer van de Week column. Vandaar dat we vier weken lang een uitstapje maken en aandacht besteden aan waar we voor staan: lokale producten. Wat is voor ons lokaal? We nemen jou er in mee. Deze week aflevering 2.

Wat is lokaal? Aflevering 2: De grondstoffen

Altijd leuk om te kopen voor vrienden of familie van verderaf: een verrassingspakketje uit de streek met lekkernijen met pompeblêdjes of een Gronings of Drents vlaggetje er op. Echt 100% lokaal is het natuurlijk vaak niet want tsja, die grondstoffen van de dropjes verpakt met lokale vlaggetjes komen niet gegarandeerd uit de streek. Binnen een jaar na oprichting van De Streekboer liepen wij hier ook tegenaan. Er worden prachtige producten in de streek verwerkt. Een mooi voorbeeld hiervan is ambachtelijke mosterd. Het wordt vaak met de hand gemaakt maar is het ook lokaal? De verwerking wel maar de grondstof vaak niet. We stonden voor een keuze; gaan we ook lokaal geproduceerde mosterd, brood, pasta en chocoladeproducten opvoeren in ons assortiment of niet?

Het stimuleren van lokale ambacht is goed voor de lokale economie en dat is een van de dingen die we willen bereiken met De Streekboer. Nog liever stimuleren we echter zoveel mogelijk lokale productie. Vandaar dat we streng voor onszelf zijn geweest. De mosterd gemaakt van mosterdzaad uit Canada kwam niet in het assortiment. Hetzelfde gold voor brood en pasta gemaakt van granen uit het buitenland en handgemaakte chocolade. In plaats daarvan gingen we op zoek naar lokale alternatieven. We vonden brood en pasta gemaakt van lokale granen en er ontstond een samenwerking tussen Landgoud en Abrahams Mosterdmakerij voor de ontwikkeling van 100% lokale mosterd. LekkerBros begon met het maken van chocoladeproducten voor ons. Deze producten zijn gemaakt van cacaobonen uit het buitenland maar gevuld met producten uit de streek; lokale kiwi’s en lavendel voor de bonbons, meel van de lokale molenaar en boter en eieren van boeren uit de streek voor de vulling van de verwenreepjes.

Onze eis is dat minimaal 51% van de massa van het product dat we verkopen uit Noord-Nederland komt. Voor dieren geldt dat deze ook niet van ver naar hier mogen zijn versleept à la de parmaham. Dieren moeten het grootste gedeelte van hun leven in Noord-Nederland hebben gewoond. Daarnaast streven we erna dat dierenvoeding ook zoveel mogelijk uit de streek komt. Uiteindelijk zorgt dit voor maximale transparantie en komt het ten goede van zowel mens als dier!

Vond je het leuk om te lezen? De komende weken volgen nog Aflevering 3: Verwerking & Verkoop en Aflevering 4: Duurzaamheid. Daarna gaan we weer over op de oude, vertrouwde ‘Boer van de Week’ column. Je kunt de artikelen en ook Aflevering 1 over de Regio altijd teruglezen op onze site.

Geef een reactie

whatsapp knop