De Oude Streek

Boeren: De Oude Streek

Adres gegevens

Oudestreek 37
Zevenhuizen

http://www.machedoux.nl/index.html#section-contact

In het Groningse Westerkwartier, het grensgebied van Groningen, Drenthe en Friesland, bevindt zich De Oude Streek, een biologische geitenhouderij die bekend staat om zijn kaasspecialiteiten. Hanneke Kuppens, een toegewijde kaasmaakster, is verantwoordelijk voor het maken van een heel assortiment rauwmelkse kazen op traditionele wijze, naast de geliefde Machedoux. Alle kazen zijn van rauwmelkse kwaliteit. De gebruikte geitenmelk is ongepasteuriseerd.

De geschiedenis van De Oude Streek begon in 1988, toen ze slechts 21 geiten hadden. Hoewel er aanvankelijk een uitbreiding was gepland naar 60 geiten, werd dit teruggedraaid naar 40. Met dit aantal is er een natuurlijke kringloop ontstaan: de mest van de geiten maakt de 3 hectare grond vruchtbaar genoeg om het hele jaar door hooi en gras te kunnen produceren als voedsel voor de geiten. Hanneke Kuppens heeft bewust gekozen voor deze kleinschalige aanpak. Haar toewijding aan duurzaamheid en diervriendelijkheid werd in 2002 erkend toen ze de oorkonde "Diervriendelijke boerin" ontving van de Stichting Lekker Dier.

Alle kazen van Hanneke zijn van rauwmelkse kwaliteit. De gebruikte geitenmelk is ongepasteuriseerd. Bij de bereiding  wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals zuursel, stremsel, zout en witschimmelculturen. Er wordt geen chloorcalcium en salpeter gebruikt. Met deze weinige ingrediënten worden de kwaliteitskaasjes met veel passie en vakkennis bereid. De samenstelling van de geitenmelk is bijna iedere dag anders. Deze wordt bepaald door veel verschillende factoren, afhankelijk van het weer, de seizoenen, rust of onrust. De bereidingswijze en de rijping van de kaas vindt onder strikt hygiënische omstandigheden plaats. Vooral de rijping van de zachte geitenkaas vereist een klimaat dat andere dan de gewenste witschimmel geen ontwikkelingskansen geeft. In de rijpingsruimte wordt daarom koeling en luchtcirculatie toegepast. Het rijpingsproces van de witschimmelkaasjes duurt minimaal 8 dagen. Na 4 dagen rijping begint zich het donslaagje op de egale kaas te vormen. Daarna is de kaas tenminste 3 weken houdbaar. De verpakking is dan ook voorzien van een houdbaarheidsdatum.

De Oude Streek
4,75

90 gram

De Oude Streek
4,90

100 gram

De Oude Streek
3,15

70 gram

De Oude Streek
4,75

80 gram