..

We delen het liefst zo open en eerlijk mogelijk de dingen die we aanpakken in de korte keten. Ook de dingen die we weer moeten afleren als we meer rekening willen houden met het ecosysteem waarin we leven. Ongemerkt zijn we soms dingen gaan doen die helemaal niet handig zijn voor het geheel, maar alleen voor onszelf.

Als we dan weer ‘terug naar start’ gaan, lopen we soms tegen dingen aan.

Dit keer de zweetluchtjes uit kleding…

Sterk geurende toevoegingen uit moderne wasmiddelen maskeren die in eerste instantie wel, waardoor we denken dat ze er niet meer zijn. Maar dat blijkt een vergissing merk ik als ik antwoord lees van Reinier, de maker van het wasmiddel dat we verkopen.

Hee Reinier, We hebben een review voor je wasmiddel… maar niet een hele vrolijke… Wat is jouw tip ook alweer? Het gaat om deze reactie:

T-shirts houden een zweetgeur bij de oksels na het wassen, zelfs als ik meer wasmiddel gebruik dan op de fles staat aangegeven. Misschien gaat het beter met de variant met lavendel of rozemarijn?

Hoor wel weer van je. Groetjes Monique

Reinier antwoordt, zoals altijd met kennis en ervaring, het volgende:

Hoi Monique,

Daar kan ik wel een antwoord op geven.

De zweetgeur komt door melkzuurbacteriën die in je zweet zitten en dus ook in je kleding gaan zitten. De melkzuurbacteriën zetten melksuiker om in melkzuur en dat zorgt ervoor dat je die zure zweetlucht gaat ruiken. Het is daarom heel belangrijk om je vieze kleding – waarin je hebt getranspireerd – direct te wassen, zodat je deze geuren voorkomt.

Als je te lang wacht met wassen, kan ‘de geit’ diep in de kleding trekken. En ongeacht het wasmiddel krijg je de geur er dan niet uit. Met sterk ruikende moderne wasmiddelen lijkt dat alleen wel zo. Nadeel van die wasmiddelen is dat er veel chemie bij het productieproces komt kijken en soms ook microplastics bevat. Dat willen we natuurlijk niet. Dus we moeten terug naar de basis. Niet maskeren maar wegwerken. 😉

Eenvoudiger dan de industrie een sterk geurend maar dus milieubelastend middel te laten produceren is om de kleren een nachtje in een emmer met water te zetten en daar een scheut azijn aan toe te voegen. Soda kan ook. Vervolgens uitspoelen en dan kan de kleding gewoon mee in de normale was.

Niet getest, wel gehoord: de kleding in de vriezer doen (bacteriën vriezen dan dood) of de kleding strijken (verhitting). Dat stinkt dan wel tijdens het strijken, maar daarna zou het uit je kleding moeten zijn. Mijn voorkeur is dus de eerste variant van direct wassen of in water de bacteriën onschadelijk maken met azijn of soda.

Lege flessen mogen nog steeds retour trouwens. Die kunnen we meerdere keren gebruiken. Ook als de dop stuk is. Die kan ik ook kopen. Dopen die stuk zijn mogen in de bak voor het goede doel! (Hulphonden of Diabetisch fonds)

Hopelijk heb je hier iets aan?

Groetjes, Reinier

Hier hebben we zeker iets aan. Reinier maakt met zijn reactie inderdaad subtiel helder dat het gemak van het individu ten koste gaat van het ecologisch evenwicht. Het ontbreekt ons aan tijd (denken we) en aan kennis van toen om te weten hoe je met inzet van jezelf het geheel kunt sparen.

Nooit gedacht dat wasmiddel je tot dit inzicht kon laten komen. Het blijkt eigenlijk gewoon een natuurkundig fenomeen te zijn. Als jij ergens geen energie in hoeft te steken om iets gedaan te krijgen, moet dat elders gebeuren. Als je het de industrie laat doen en dingen hierdoor uit balans raken, kom je er op een gegeven moment weer achter dat je sommige dingen toch beter even zelf kunt doen. Een mooi inzicht toch eigenlijk?! Want wie wil er nu individueel gemak ten koste van het geheel laten gaan? Niemand toch?

Enne, als je dit wasmiddel ook wilt testen? Altijd even, met de dop er goed op, schudden voor gebruik. Het is een natuurproduct, dus wat lobbig, door even te schudden schenkt het een stuk gemakkelijker. Nu je weet dat je met dit wasmiddel het ecologisch evenwicht veel minder verstoort, wil je de moeite van even schudden toch met liefde nemen?

Wat is jouw ervaring met dit wasmiddel?

Geef een reactie

whatsapp knop