Via de nieuwsbrief hadden we een tijdje terug jullie al op de hoogte gesteld: Cees en Marion gingen stoppen met de kleinverpakkingen van Mole ‘t Lam: precies de producten die wij in de shop verkochten dus. Cees en Marion deden via de nieuwsbrief een oproep omdat ze op zoek waren naar vervanging. Die was er niet direct waardoor velen die dit bericht even hadden gemist hebben daarna nog contact met ons opnamen. Waar waren de producten gebleven van Mole ‘t Lam toch gebleven?

Inmiddels is er gelukkig vervanging. Agnes heeft besloten de taken omtrent het verpakken en verkopen van de producten op zich te nemen en daar zijn we hier bij De Streekboer ontzettend blij mee. Hopelijk zijn vele klanten dat ook! Monique schreef al een stukje over het afhaalpunt bij Mole ‘t Lam in Woudsend. In dit deel laten we jullie graag verder kennis maken met Agnes!

 ..

Agnes ontwikkelde haar passie voor graan, meel en alles wat je ermee kunt maken vanuit haar liefde voor brood. Voor haar is het werken met het deeg en het vormen van heerlijk geurend en smakelijk brood met haar handen het mooiste wat er is. Bakken is altijd haar hobby gebleven.

Bijna zeven jaar is Agnes al betrokken bij Mole ‘t Lam, gelegen in Woudsend, waar de molen trots in het midden van het dorp staat. Wat haar vooral aanspreekt bij deze molen is dat ze voornamelijk werken met pure, biologische en lokale grondstoffen. Marion en Cees zijn begin jaren negentig als eerste molenaars van Noord-Nederland, en daarmee volgens ons als echte pioniers, overgestapt op het biologisch malen van meel. Een logische stap voor hen was om de granen dan ook zoveel mogelijk uit de regio te halen. Het graan komt uit Groningen, Friesland en de Noordoostpolder, en vormt de basis van hun producten.

Het graan koopt Agnes nu rechtstreeks in bij de boer en laat het malen door Cees Notenboom op Mole ‘t Lam. De molen gaat dus wel nog gewoon door, ze hebben alleen besloten te stoppen met het verpakken van kleinere hoeveelheden meel, bloem en mixen. Agnes heeft deze taak op zich genomen, dus hoewel de vertrouwde etiketten zijn verdwenen, zijn de producten gelukkig weer terug. Door deze werkwijze zijn de lijntjes kort, zijn er geen grote transporten en worden er geen ingevlogen producten gebruikt. Alles is lokaal, en vaak zelfs biologisch geteeld, maar in ieder geval zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en toevoegingen.

Het assortiment bestaat uit pure ingrediënten, met graan, meel en bloem als de kern. Op haar website deelt Agnes graag recepten voor heerlijk brood, cake en koekjes die je met deze ingrediënten kunt maken. Haar website is zeker even het bekijken waard! Ook een leestip is het artikel dat Rineke Dijkinga over granen schreef. Zij legt uit waarom het belangrijk is om voor oergranen te kiezen. Laten dat nu net de granen zijn die Agnes in het assortiment heeft!

Hieronder delen we haar recept voor een zuurdesemstarter. Zuurdesem heeft verschillende voordelen ten opzichte van gist: het gebruikt natuurlijke fermentatie, wat resulteert in een kenmerkende smaak en aroma. Het verbetert de verteerbaarheid, heeft een lagere glycemische index en blijft langer vers door natuurlijke conserveringsmiddelen. Ook verhoogt het de voedingswaarde van het brood.

Zuurdesemstarter is even een meerdaags klusje, maar we dachten het is vakantietijd, waarom ook niet? Je hebt er o.a. roggemeel en tarwebloem en laten we dat nu net weer hebben deze week! Sla dus je slag en laat je ons wel weten of het goed is gelukt?

Zuurdesem starter

Dag 1

250 gram roggemeel
250 gram water ca. 35 graden
Meng dit goed door elkaar, dek af en laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur.

Dag 2

Het begint nu al licht te bubbelen en een beetje zuur te ruiken, maar je hoeft nu niks te doen.

Dag 3

Neem 250 gram van de desem en gooi de rest weg.
Weeg 250 gram water van 30 graden en 250 gram tarwebloem af.
Roer dit door elkaar met de desem in een schone kom. Laat dit weer 24 uur afgedekt op kamertemperatuur staan.

Dag 4

Weeg 250 gram van je desem af en gooi de rest weg.
Weeg 250 gram water van 30 graden en 250 gram tarwebloem af.
Roer dit weer door elkaar met de desem in een schone kom. Laat 24 uur afgedekt op kamertemperatuur staan.

Dag 5

Weeg 250 gram van je desem af en gooi de rest weg.
Weeg 250 gram water van 30 graden en 250 gram tarwebloem af.
Roer door elkaar en laat dit nog 6 uur op een tochtvrije warme plek staan.

De zuurdesem is nu klaar om te gebruiken.

Je kunt zuurdesem prima in de koelkast bewaren. Je moet deze alleen wel regelmatig gaan voeden, je volgt gewoon dag 5 en zet het vervolgens terug in de koelkast.

Voordat je gaat bakken van desem uit de koelkast. Laat het dan eerst een paar uur op kamertemperatuur komen. Ververs de desem, volgens bovenstaande (dag 5) en je kunt het vervolgens weer gaan gebruiken voor je brooddeeg.

Gebruik je liever geen tarwe? Je kunt de tarwebloem ook prima vervangen voor speltbloem of roggebloem, ook te koop via De Streekboer webshop.

Geef een reactie

whatsapp knop