Aflevering 59
Cees Nooteboom
23 maart 2022

In deze Bij de Boer staat een bijzondere samenwerking centraal; die tussen een boer uit Westerwolde, Harm Sassen, Rineke Dijkinga, Mole ‘t Lam en De Streekboer. Als we iets gaaf vinden om te verkopen, dan zijn het wel producten waarvan de Nederlandse teelt is herontdekt. Denk bijvoorbeeld aan onze mosterd. Vrijwel alle mosterdzaad komt uit Canada of Oekraïne. De mosterd die wij in de shop hebben, is gemaakt van mosterdzaad uit Kloosterburen. Een ander goed voorbeeld is zoete aardappel (bataat). Een aantal jaren geleden hield niemand nog voor mogelijk dat dit in Nederland verbouwd kon worden. Inmiddels hebben we al geruime tijd Friese bataten in de shop. Een ander prachtig product dat hier vanaf deze week bijkomt is quinoa.

Quinoa is een zeer veelzijdig, smakelijk, voedzaam en gemakkelijk te bereiden product. Niet onbelangrijk; quinoa is van nature glutenvrij. Het nadeel van quinoa kent bijna iedereen. Toen de quinoahype wereldwijd uitbrak, werd er door westerse landen massaal quinoa geïmporteerd uit Zuid-Amerika met als gevolg dat de inheemse stammen zelf geen quinoa meer over hadden om te eten. Bovendien werden er regenwouden gekapt voor het verbouwen van quinoa. Dit moeten we natuurlijk niet willen. Vandaar dat Hans Sassen in samenwerking met Rineke Dijkinga besloot om in Westerwolde (Zuidoost-Groningen) quinoa te gaan verbouwen.

In samenwerking met de Wageningen Universiteit zijn speciale quinoa-rassen ontwikkeld zonder bitterstoffen in het buitenlaagje. Dit betekent dat deze quinoa in tegenstelling tot de meestal gegeten quinoa zijn buitenlaagje kan behouden en veel meer voedingsstoffen zoals mineralen en sporenelementen behoudt. Een uniek gezond en lokaal product, dat wilden we natuurlijk in het Streekboer assortiment opnemen. Het probleem was echter dat er tot voor kort nog niemand was gevonden die het product kon inpakken.

Gelukkig was daar ineens molenaar Cees Nooteboom en Agnes Bolhuis van Mole ‘t Lam. We wisten dat hij zijn molensteen ging verhuizen naar de familie De Vries in Harich. Daar zou ook veel meer opslagruimte zijn en een inpakstation. En zo geschiedde. De quinoa werd naar Harich gebracht en daar door Agnes ingepakt. Afgelopen woensdag namen Dieuwke en ik zelf een kijkje in Harich en haalden we de quinoa op. We zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden en horen het graag! Wij delen in ieder geval alvast een recept met je Link.

Meer weten over quinoa? Bekijk dan dit filmpje van Rineke: https://rinekedijkinga.nl/blog/2017/02/04/quinoa-vlog/

Bekijk het assortiment van Mole ‘t Lam

Geef een reactie

whatsapp knop