Geschreven door: Sandra

In het Noorden van Nederland, in het Lauwersmeergebied, heeft Marja Woudstra een biologische fruitboomgaard: Fruitbedrijf Lauwershof. Marja haar leven begint in Friesland. Ze groeit op in IJlst en verhuist voor haar studie Geschiedenis naar Amsterdam. Jaren blijft ze plakken in het westen, waar ze een baan heeft als docent Geschiedenis. In de buurt van Utrecht, waar ze dan met Rien Vink woont in een oud boerderijtje, ontstaat de liefde voor het fruit. Bij hun huis is een kleine perenboomgaard waar Marja veel plezier aan beleeft. Als het werk van Rien hen naar Noord-Nederland brengt, zoeken ze een plek waar zij van die hobby haar werk kan maken. Ze komen terecht aan de Mûnebuorren in Engwierum – zo’n 20 kilometer van de Waddenzeekust – waar ze een stuk grond kopen en er zelf een huis bouwen.

Dat Marja wil telen op biologische wijze staat als een paal boven water. Ze sluit zich aan bij verschillende groepen telers om kennis op te doen, ervaringen te delen, en uit te zoeken wat ze wil gaan oogsten. Op biologische en kleinschalige wijze telen geniet bij de meeste consumenten de voorkeur. Het brengt echter ook de nodige uitdagingen met zich mee. Ook appels kunnen verbranden in de zon! Grote fruittelers proberen dit op warme dagen te voorkomen door van bovenaf te beregenen, Lauwershof heeft deze faciliteiten niet. In Engwierum worden de bomen op het heetst van de dag bij de grond een poosje natgemaakt via de sproeiers om een beetje koelte te veroorzaken. Dat kan niet te lang doorgaan, want dan is de grond langzamerhand doorweekt en ook dan komt het niet goed! Never a dull moment!

Lauwershof

Waarom Marja toch kiest voor kleinschalig en biologisch ook al brengt het uitdagingen met zich mee: “Veel fruit in de supermarkt is vele malen bespoten tegen ziekten wat ervoor zorgt dat een gezond product tegelijkertijd ook weer belasting wordt voor het lichaam, doodzonde en bovendien kan het anders! Je kunt kweken op gezonde fruitrassen. Door te kiezen voor de fruitrassen die beter in onze regio gedijen en door te zorgen voor een natuurlijk evenwicht, een gezonde bodem en veel zorg voor de boomgaard is het mogelijk om zonder deze chemische middelen te werken. Gewoon zoals het hoort, met de natuur.”

Wat appels betreft heeft Marja vier verschillende soorten: Collina, Alkmene, Topaz en Santana. Deze soorten zijn geschikter om biologisch te telen dan bijv. Elstar. Ze zijn namelijk minder ziektegevoelig. De oogsttijd is afhankelijk van het ras. Het appelseizoen start begin augustus met Collina, een zomerappel dus, zoetzuur en aromatisch. Begin september volgt de Alkmene (nu in de webshop), stevig en sappig, een al langer bekende appel. Vanaf begin oktober wordt de Santana verkocht – een friszure herfstappel die vanaf begin september geplukt wordt maar een maand moet liggen om ‘uit te zuren’. De Santana ook door veel mensen met appelallergie gegeten kan worden. Ongeveer 50 % van hen kan de Santana eten zonder last te hebben van allergische reacties! Vanaf november wordt de Topaz verkocht, een zoetzure aromatische appel met geel, hard, knapperig vruchtvlees. Ook de Topaz moet na de pluk minstens een maand liggen om eetrijp te worden.

Bekijk hier de producten van Lauwershof.

Geef een reactie

whatsapp knop