Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Durkje en André uit Vegelinsoord

Aflevering 55
Durkje en André
16 februari 2022

(De kaas van de mem van) Buurvrouw Durkje

Ons kantoor in Leek hangt vol met krantenknipsels. Over ons en over onze leveranciers is veel geschreven afgelopen jaren. Een van de artikelen heeft als kop “De Streekboer zorgt mede voor het succes van Buurvrouw Durkje”. Het is een artikel van 2016. De Streekboer bestaat dan net een jaar en ook het bedrijf van Durkje, haar man Andre en mem* Tryntsje, is hard op weg een bekende naam te worden in Friesland.

Vandaag breng ik een bezoek aan de mem van Durkje op haar boerderij in Nij Beets. Hoewel Durkje meestal in de schijnwerpers staat, is er zonder mem geen Buurvrouw Durkje. Net als dat er zonder kalfjes niet die heerlijke melk zou zijn. Tijdens de koffie, met opgeklopte melk natuurlijk, vertelt mem Tryntsje dat ze er altijd op heeft gehamerd dat Durkje een vak zou leren.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Durkje en André krijgen als ze trouwen twee kalfjes. Als de kalfjes uitgroeien tot koeien en weer kalfjes krijgen, moet er natuurlijk gemolken worden. Met de melk beginnen Tryntsje en Durkje te experimenteren met het maken van kaas op de boerderij in Vegelinsoord. Eerst kan dat nog in emmers maar het wordt steeds meer en er komt een echte productieruimte. De veestapel groeit uit tot 10 koeien waarmee ze lange tijd kunnen voldoen aan de vraag. Naast kaas maken ze sinds 2016 ook andere zuivelproducten als vla en yoghurt. En ze zijn terecht trots dat al hun producten inmiddels het biologische keurmerk mogen dragen.

Op dit moment worden er 31 koeien gemolken. Het jongvee wordt opgefokt in de stal bij Tryntsje in Nij Beets. “De rollen zijn tussen ons drieën duidelijk verdeelt en ieder heeft zijn eigen taak” vertelt Tryntsje mij. De kaas van Buurvrouw Durkje is sinds jaar en dag haar kindje. Tweemaal per week rijdt zij naar Vegelinsoord om kaas te maken. Omdat het rauwmelkse kaas is en ongepasteuriseerde melk het erf niet mag verlaten begint het proces nog altijd daar. De geperste kazen neemt ze mee naar Nij Beets voor het zoutbad en de rijping in haar kaaspakhuis. Dagelijks worden de kazen door Tryntsje zorgvuldig gedraaid en gecoat. Jaren was ze kraamverzorgster, daarna met veel plezier coupeuse en inmiddels met pensioen. Maar stoppen met werken doet zij denk ik nooit. Met een grote glimlach zegt ze; “kaasmaken is écht het állerleukste wat ik ooit heb gedaan.”

*Fries voor moeder

Bekijk het assortiment van Buurvrouw Durkje

Geef een reactie

whatsapp knop